maanantai 1. toukokuuta 2017

"Kysy nyt opelta, saatteko te enää mitään numeroita tai todistusta"

Toukokuu on alkamassa ja se tietää opettajille paljon töitä. Vaikka moni asia uuden OPS:n myötä on muuttunut, niin kevätlukukauden päättteeksi kuitenkin annetaan todistukset. Uuden äärellä olemme niin opettajat, oppilaat kuin huoltajatkin tässä asiassa. Kerron nyt tulevista todistuksista. Niihin tuskin enää tulee muutoksia koska olemme jo näin pitkällä keväällä menossa.

Itse en ole varmaan minään kouluvuotena antanut näin paljon ja monenlaista arvointia kouluvuoden aikana. Oppia ikä kaikki! Arvionnin tuleekin olla kannustavaa, monipuolista ja jatkuvaa. Perinteisien kokeiden rinnalle on tullut entistä vahvemmin arvointikeskustelut, formatiivinen arvointi, itse- ja vertaisarviointi. Näistä eri vaihtoehdoista voisi kirjoittaa paljon, mutta keskitytään nyt pääasiassa tässä kirjoituksessa 5-6lk. arvointeihin, 

Numeroarviointi:
5-6lk lukuvuositodistukesessa on numeroarvointi 4-10 kaikissa muissa aineissa paitsi käyttäytymisessä. Käsityö arvioidaan yhtenä numerona.

Käyttäytymisen arvointi: 
Tämän lisäksi arvoidaan käyttäytymistä sanallisesti, Käyttäytymisesssä on kaksi osa-aluetta:
Otat toiset huomioon ja noudatan hyviä tapoja
Noudatat sääntöjä ja sovittuja toimintatapoja

Käyttäytymisen arviointiasteikko:
Näissä arvointiasteikko on seuraava:
Käyttäydyt eriomaisesti/ käyttäydyt hyvin/ käyttäydyt vaihtelevasti/ taito on kehittymässä/ taito on aluillaan.
Jos nyt kotona mietitte että mikähän lause noista tulee, niin tässä vielä avattuna lauseiden takana olevat ajatukset;
Käyttäydyt erinomaisesti
Oppilas ottaa huomioon muut ihmiset ja ympäristön koulutyössä sekä toimii vastuullisesti kouluyhteisössä sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti. Hän käyttäytyy ystävällisesti ja avuliaasti, sekä pyrkii omalta osaltaan vaikuttamaan hyvän työskentelyilmapiirin muodostumiseen. Oppilas arvostaa omaa ja toisten työtä ja toimii oma-aloitteisesti.  
Käyttäydyt hyvin
Oppilas noudattaa yleensä ohjeita, sääntöjä ja hyviä tapoja ja pyrkii ottamaan muut ihmiset huomioon. Oppilaalla voi olla joitakin vähäisiä sääntörikkomuksia. Hän pystyy yleensä ratkaisemaan ristiriitatilanteita oma-aloitteisesti ja osaa toimia ryhmässä. Oppilas osaa arvostaa omaa ja toisten työtä.  
Olet edistynyt
Oppilaan käyttäytymisessä on huomauttamista ja/tai hänellä on luvattomia poissaoloja ja/tai myöhästymisiä. Hänellä saattaa olla muita yksittäisiä rikkeitä. Hän kuitenkin useimmiten käyttäytyy tilanteeseen sopivalla tavalla ja tuntee ja hyväksyy koulun säännöt. Oppilas kykenee ohjatusti ratkaisemaan ristiriitatilanteita ja osaa tuetusti toimia ryhmässä. 
Tarvitset harjoitusta
Oppilas tarvitsee jatkuvaa ohjausta ja neuvontaa käyttäytymisessä. Hän suhtautuu välinpitämättömästi kanssaihmisiin, koulutyöhön ja kouluympäristön viihtyvyyteen. Hän rikkoo toistuvasti koulun sääntöjä ja aiheuttaa asenteillaan ja teoillaan kielteistä ilmapiiriä.  
Taito on aluillaan
Oppilas suhtautuu piittaamattomasti koulunkäyntiin ja kouluyhteisöön. Hänellä on vaikeuksia tulla toimeen muiden kanssa. Hän ei noudata sääntöjä ja sopimuksia. Hänellä on runsaasti rikkomuksia, eikä hän koe tehneensä väärin. 

Nivelvaiheen liite:
Koulupolun aikana on nivelvaiheita ja yksi tälläinen on 6lk. ja 7lk. taitteessa. Niinpä 6lk. tulee todistukseen lisäksi liite, jossa arvioidaan seuraavia asioita:                                                                    
Osaat suunnitella omaa työtäsi ja työskennellä itsenäisesti
Osaat työskennellä ryhmässä
Osaat toimia vastuullisesti
Monipuoliset tiedonhankintatavat
Tieto- ja viestintäteknologian perustaidot

Näissä asteikko on:
Hallitset taidon erinomaisesti / hallitset taidon / olet edistynyt / tarvitset harjoitusta/ taito on aluillaan

Tässä siis tietoa 5-6lk. osalta. 1-4-luokien osalta todistus on erilainen. Teen siitä postauksen jossain vaiheessa ellei joku muu koulu tai alaluokkien opettaja tee. Käyttäytyminen arvoidaan samalla tavalla kun yllä kerroin, Muu osuus on sanallista ja nivelvaiheen liite tulee 2lk.. arviointiin, 

Tässä olemme kyllä uuden äärellä ja paljon mahdollista että olen jonkun kohdan ymmärtänyt väärin mutta onneksi blogitekstiä voi aina päivittää :D 

Uusia juttuja tulee koulumaailmaan paljon. Toivotaan että tämä aika on kuitenkin ohitettu....




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti