maanantai 1. toukokuuta 2017

Kiristys, uhkailu ja lahjonta vai kannustus, tsemppaus ja fiilistely?


Viime keväänä teimme yhteistyötä Vaasan kaupunginkirjaston ja Terhi Piikkilän kanssa, Saimme aikaan upouudet kirjadiplomit joka luokka-asteelle. Nämä lanseerattiin syksylllä joka luokalle. Saimme vielä innostavan Terhin kirjavinkkaamaan ja kertomaan diplomista. Diplomin idea on kannustaa lukemaan kirjoja ja näin kehittämään lukemisenymmärtämistä, sanavarastoa, keskittymistä, mielikuvitusta ja vaikka mitä muutaki asiaa. Diplomiin on kerätty joka luokka-asteelle sopivia kirjoja ja oppilas lukee koulussa ja vapaa-aikana niitä. Kun kaikki kirjat on luettu, niin sitten oppilas saa kirjadiplomin. Tarjolla on sitten tämän lisäksi extradiplomi ja kirjabingo. 
Mahtava juttu, että todella moni luokka on mukana tässä kirjadiplomissa. Suuri kiitos sekä kirjavinkkaaja Terhille että opettajille. 
5M-luokassa kirjoihin tartuttiin ripeästi ja ensimmäiset diplomit oli valmiina jo alkusyksystä. Nyt keväällä loput tsemppasivat ja ennen vappua jokainen 5M-luokan oppilas on diplomin suorittanut. Tämä oli niin hieno juttu että päätin opena että tätä täytyy kyllä juhlia. Vappukin oli tulossa sopivasti joten ajattelin yhdistää diplomibileet ja vapun. Kysyin oppilailta mitä he haluaisivat tehdä ja ideoita tulvikin kivasti. Alla olevista kuvista ja kuvateksteistä näet mitä teimme: 


Aamulla oli ensin enkun tunti ja sitten söimme Herkkulassa tortillat. Paula pakkasi meille mukaan munkit ja simat. Muutakin evästä sai olla tällä kertaa mukana. Ennen herkkuja kuitenkin pyöräiltiin Isolahden Variskarille ja olimme oppilaiden suosikkia; Strategoa. 

Päätimme että saaren osien nimet ovat (Korson) takametsä ja aarrepuoli. Välissä oli ei-kenenkään-maa. Ylläolevassa kuvassa Selina toimii oman joukkueen strategistina ja Joona odottaa korttia. 

Mobin oli muistaakseni pahamaineninen pommi. Jasmin on selvästi pommia jahtaamassa. 


Saari oli iso ja peli-idea pääsi oikeuksiin. Lippua oli vaikea ryöstää. 
Aarre-saaren puolelle oli ruuhkaa. Lippu oli ovelasti piilossa mutta lopulta se löytyi ja perämetsän joukkue voitti. 

Olin vannottanut oppilaita pukeutumaan lämpimästi, mutta kuinkas ollakaan. Aurinko hellli meitä ja oli jo aavistus keväästä ilmassa. Kokoonnuimme Strategon jälkeen merenrantaan herkuttelemaan. 

 Miro oli sytyttänyt nuotion ja jakeli munkkeja sekä simaa oppilaille. Ilma oli kuin morsian.
Meren Ahti oli selvästi menossa naimisiin koska se halusi lusikan hääkakkuaan varten :D
Ei siitä sen enempää.....

Retkellä oli Antti-vaari ja siinä me kehuimme toinen toisiamme hyvästä päivästä ja loistavasta luokkahengestä. Päivä onnistui kyllä nappiin. Erityisen ihanaa oli nähdä oppilaissa ilo ja riemu ihan perinteisestä tekemisestä; juostiin ja ryynättiin luonnossa, pelattiin porukalla ja juteltiin lopuksi mukavia. 

Tässä vielä Nuutin taidonnäyte vaahtokarkin grillaamisesta. 

Kiitos 5M, Antti-vaari ja Miro erittäin mukavasta koulupäivästä vapun kynnyksellä. Koulussa oli naamiaispäivä. Siitä ei minulla ole kuvia eikä tunnelmia koska olimme koko päivän luonnon helmassa. 

Palatakseni vielä jutun otsikkoon:  Kiristys, uhkailu ja lahjonta vai kannustus, tsemppaus ja fiilistely?
Kirjadiplomissa(kin) kyllä nuo jälkimmäiset keinot ovat huomattavasti toimivammat kuin ekat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti