maanantai 5. syyskuuta 2016

Tuhti paketti tivi-asiaa!

Hei Länsimetsän väki!

Tässä tulee infoa tivi-asioista eli tieto- ja viestintätekniikasta. Koulussamme on innokasta opettajakuntaa ja vielä innokkaampia oppilaita, jotka sukeltavat usein tivi-maailmaan. Tabletteja meillä löytyy molemmista koulun päädyistä ja lisäksi Ipadit. Silloin tällöin oppilaat saavat käyttää omaa matkapuhelinta oppimisen välineenä. Jos kännykässä ei ole nettiä, sen voi liittää koulun langattomaan verkkoon opettajan ohjeiden avulla. Luokissa on opettajan tietokone, digikamerat sekä pari Smart-boardia. Ipadien käytön aktivointiin meillä on tänä vuonna Jarmo Laasanen opettajien ja oppilaiden tukena.  

365
Jokainen koulun oppilas saa Länsimetsään tullessaan office 365-tunnuksen ja salasanan. Ekaluokkalaisten kohdalla osa on jo ne jakanut ja loput jakavat ne vanhempainillassa. Tämä tunnus ja salasana on voimassa vuodesta toiseen ja yläkoulun ja toiselle asteelle. Pitäkää siis huolta tästä! Koulussa kirjaututaan koneelle näillä tunnuksilla ja päästään suoraan Edisoniin. Kotikoneella käynnistetään kone ja kirjoitetaan Internetin osoiteriville Edison.fi. Tämän jälkeen valitaan Vaasan vaakuna ja kirjoitetaan oma tunnus ja salasana. Treenatkaa tämä kotona, niin että kaikki materiaalit on käytössä sekä koulussa että kotikoneella.
Edison on kuin tarjotin johon on kerätty kaikki olennaiset palikat. Työpöydälle voi liittää pikavalinnoiksi eli laatikoiksi tärkeimmät asiat ja lisätä ihan omia vapaa-ajan linkkejäkin.

Edisonin tärkeimmät osiot:

- sähköposti: sähköposti on muotoa
etunimi.sukunimi(a)edu.vaasa.fi Sähköpostiin voi lisätä haluamansa kuvan.

-  onedrive: pilvipalvelu, johon koulussa tehdyt työt tehdään ja tallennetaan. Onidriven kautta oppilaalla on käytössä office-ohjelmat: Word, Excell, One note, Powerpoint…Onedriven kautta oppilas voi jakaa tiedoston esim. opettajan kanssa.

- Wilma: jokaisella oppilaalla on Wilma josta hän voi katsoa esim. kokeet, tuntikäyttäytymisen, poissaolot ja opettajan lähettämät Wilma-viestit. Loma-aikoja ym. aikuisten juttuja oppilas ei pysty tekemään. Wilmaan on olemassa matkapuhelinsovelluksia kuten esim. Wilmoid.

- Sanomapro: Sanomapro on paikka, josta löytyy tukea opiskeluun. Esimerkiksi tiettyjen oppikirjojen kappaleet löytyy äänikirjana ja tämä on iso apu monelle. Lisäksi Sanomaprosta löytyy erilaisia tehtäviä moniin oppiaineisiin. Tehtäviin pääsee käsiksi kun kirjoittaa oikean avaimen sivun vasempaan ylänurkkaan. Avaimet ovat luokkakohtaisia.
1lk: 3plussa
2lk: 7marsun
3lk: 8sotaan
4lk: litra4
5lk: tuoppi3
6lk: reiman6
Näppistaituri:
Edisonista löytyy oma kokonaisuus kymmensormijärjestelmään. Edisonin vasemmasta laidasta löydät Näppistaiturin ja tähän voit kirjautua myös 365-salasanoilla. Loistava taito jota todellakin tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

Näiden perusosioiden lisäksi 365:ssa on runsaasti muutakin tarjolla esim. Skilli – itsearvointityökalu. Pitäydytään kuitenkin nyt näissä peruspalikoissa ja lisämausteita tulee opettajasta ja luokkatasosta riippuen.

Bingel: https://www.bingel.fi/bingel/
Bingel on ollut meillä koululla käytössä pari vuotta ja nyt tänä vuonna se tulee toivonmukaan laajemmin.  Tämä on ilmainen oppisympäristö ja löytyy ylläolevasta osoitteesta. Opettajat jakavat omat tunnukset tähän ja aika moni luokka ne on jo saanutkin. Koulukoodi on 1065. Tämän sivuston takana on Sanomapro.
Bingel on jännittävä digitaalinen maailma, jossa oppilas tekee harjoituksia uudella, hauskalla ja
motivoivalla tavalla. Tässä infoa suoraan Bingelin omilta sivuilta:

Oppilas harjoittelee omalla avatar-hahmollaan Bingel-maailmassa, jonka tehtävät liittyvät oppiaineen oppisisältöihin. Näin oppilas harjoittelee opetussuunnitelman mukaisesti.
Opettajalla on näkyvyys oppilaiden kehittymiseen opettajan näkymän kautta, ja opettaja voi jakaa oppilaille eri tehtäviä tarpeen mukaan. Bingel on turvallinen ympäristö, jonka sisällä oppilaat eivät pääse näkemään toistensa vastauksia, tehtyjä tehtäviä tai toisen oppilaan avatar-hahmoa. Oppilaat eivät myöskään pysty keskenään kommunikoimaan Bingelissä, vaan ainoastaan opettaja voi antaa oppilaalle palautetta.

Koulun blogin osoite löytyy yläpuolelta tai googlaamalla Länkkärin arkea ja juhlaa. Tämä on paikka johon toivomme sekä huoltajien, isovanhempien ja oppilaiden löytävän. Tämä on juuri teille! Pääsette kurkistamaan koulun touhuihin kuvien ja sanojen avulla. Monilla muillakin kouluilla on Vaasassa blogi ja julkaisemme jutut yhteisessä Facebook-ryhmässä: Kurkistus Vaasan kouluihin blogeja bongaamalla. Tänne toivomme runsaasti huoltajia koska silloin blogijutut eivät mene ohi.

Koulun kotisivut:
https://www.vaasa.fi/lansimetsan-koulu
Koulun kotisivuilta löytyy perusinfoa ja yhteystietoja koulustamme. Wilman kautta kulkee sitten perusviestintä kouluvuoden aikana. Esimerkiksi koulun puhelinnumerot ovat kesän aikana muuttuneet ja uudet löytyvät nyt tuolta kotisivuilta. 

Näiden lisäksi löytyy valtava määrä mahtavia vinkkejä ja sivustoja… esim.http://kirjakuja.fi/ Äidinkieleen, ei vaadi kirjautumistahttp://www.perunakellari.fi/ vanha mutta edelleen hyvä Perunakellari moniin aineisiinhttp://www03.edu.fi/oppimateriaalit/lukiluukas/ Lukiluukas äidinkieleenhttps://www.scratchjr.org/ Koodaukseen

Vaasan eForum: 
Tämä on Youtube-kanava josta löytyy valtava määrä Peter Ahlroosin tekemiä opasvideoita monista eri aiheista. Videoista saa paljon apua niin oppilaat, huoltajat ja vanhemmat.

Ne jotka ovat näin pitkälle jaksaneet lukea, niin loppuun vielä täsmätoiveet huoltajille:
- opetelkaa kotona 365-tunnus ja salasana ulkoa. Älkää unohtako sitä kesänkään aikana!
- treenatkaa miten oppilas pääsee Edisoniin kotikoneella
- seuratkaa aktiivisesti Wilmaa
- jos joku tunnus tai salasana ei toimi, niin yhteys
marita.reinikka/a/edu.vaasa.fi
- oppimista tapahtuu monella tavalla ja tivi-maailma on siihen hyvä ja usein oppilaille mieluinen väylä. Ota koppi vinkeistä ja istahda lapsen kanssa tutkimaan mahdollisuuksia. Koulussa emme ehdi millään kaikkea hyödyntää joten ei muuta kuin klikkailemaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti