perjantai 26. lokakuuta 2018

Energistä menoa!

Monialaiset oppimiskokonaisuudet tulivat koulun arkeen uuden opetussuunnitelman myötä. Ensin ne tuntuivat hieman kummallisilta, mutta nythän ne istuvat oikein hyvin koulun arkeen. OPS:n mukaan joka luokka-asteella tulee olla ainakin yksi isompi teema, mutta Marjo-open kanssa naureskeltiin että meillä tuntuu olevat teema teeman perään. Nyt oli aiheena ENERGIA!

Voi miten otollinen ikäryhmä on kakkoset energia-asioihin. Intoa energiansäästöön, lajitteluun ja luonnon parhaaksi elämiseen on mahtava. Teetimme jakson aikana useampia kotitehtäviä niin että isi ja äitikin osallistui yhdessä pohtimaan lapsen kanssa ekotekoja. Aivan mahtava oli huomata, miten perheet ovat ottaneet lapset aktiivisina toimijoina energia-asioissa. Esim. Stormossen tai hyötykäyttöasemareissut isin kanssa on kuulemma niin parhaita!

Nyt kerron millaisia hommia teimme muutaman viikon aikana. Aloitimme teeman energiansäästöviikolla ja siihen saimme Vaasan sähkön lahjoittamat Hei, kaikki toimii -vihkoset ja opettajan materiaalit. Käytimme myös Kallen sähkökoulua lisämateriaalina. Näiden myötä saimme selville paljon ajasta ennen sähköä, energian tuotannosta ja energian säästöstä. 

Tässä näkyy kun Nea tekee tehtäviä Hei, kaikki toimii- vihkosesta. 

Energiansäästöön liittyvät muistikortit oli kova hitti! Niitä käytettiin myös liikuntatunnilla!
Musiikin tunneilla on jammailtu Energia-laulujen avulla. 

Energia-agentit tekivät erilaisia ekotekoja niin koulussa kuin kotona. Jokaisesta ekoteosta sai vetää yhden vihreän viivan tähän taulukkoon. Ensimmäisessä rivissä on listattu ne teot, kun oppilas on sammuttanut turhan valon. Taulukkohan täyttyi hetkessä. Onneksi aina voi laittaa lisäpaperia, joka on tietysti napattu paperinkeräyskorista uusiokäyttöön.
 Näissä kuvissa on vieraana Anne Stormossenilta. Hän opasti jätteidenlajittelusta. Aivan mahtava kokonaisuus tämäkin. Kävimme oppilaiden kanssa kieroksella koulussa katsomassa miten meidän koulun jätteiden lajittelu sujuu ja tutustuimme Osmon organisoimaan jätekeskukseen. Aina oppii itsekin uutta: paperinkeräykseen ei saa laittaan värillistä kopiopaperia eikä kuvispaperia ja patterien navat tulisi teipata ennenkuin ne laittaa patterikeräykseen. 
Jakson kruunasi retki. Menimme bussilla kaupunginkirjastoon ja Vaasan sähkölle.
Kirjastossa oli Terhin bingo ja sai lainata kirjoja. Yhdistimme nämä kaksi kohdetta koska Vaasan sähkölle otetaan yksi luokka kerralaan. Kirjastoretki oli kätevä yhdistää tähän. 



Tässä tulee kuvia Vaasan sähkön vierailusta. 
Ensin Mikaela kertoi erittäin innostavasti Vaasan sähköstä ja energiasta yleisesti.
Saimme maittavat smoothiet ja vesipullot. 

Kiersimme jännittävissä paikoissa. Tässä kävelimme lasin päällä. 
Maisemat oli huikeat ja koko rakennus upea.


Höyry tämän vekottimen sisällä oli yli 500´C

Me näimme opettavaisia videoita ja kuulimme paljon infoa Vaasan sähköstä.


 Tässä oli ritilän alla oli pudostusta monta kerrosta!

Teimme koulussa vihkotyötä retkestä.

Erityiskiitokset Vaasan sähkölle ja Terhi Piikkilälle retken onnistumisesta! 

torstai 25. lokakuuta 2018

4lk. Kurkkimassa kulisseihin

Neloset pääsivät tänään vierailulle kaupunginteatteriin. Kiertelimme teatteria paikoissa, joihin ei tavallisesti ole asiaa kun näyttelijöillä ja muulla henkilökunnalla. Saimme kuulla mielenkiintoisia asioita kuinka näytelmää ja rooleja lähdetään rakentamaan lavastuksessa, tarpeistossa ja puvustuksessa. Oppilaat esittivät hyviä kysymyksiä ja hämmästelivät kuinka paljon onkaan hommaa yhden näytelmän tekemisessä. 













keskiviikko 10. lokakuuta 2018

Säveltäjä-agentit työssään

Saimme tänään nauttia upeasta konserttielämyksestä, jossa oppilaat pääsivät osallistumaan säveltämiseen ja veivät osaltaan tarinaa eteenpäin. Konserttielämyksen meille tarjosi Vaasa-Baroque. Aiheena oli Bravade: Neljän vuodenajan metsästys. 

Salissa meitä oli vastassa 4 suurta säveltäjää, Bach, Mozart, Vivaldi sekä Sibelius.


Saimme alkuun kuulla muiden kuuluisimmat sävellykset, jonka jälkeen pääsimme auttamaan Vivaldia teoksen, Neljä vuodenaikaa säveltämisessä. 
Oppilaat olivat avuliaita ja hieno teos syntyikin. Milloin piti miettiä kesän makuja, milloin tömistellä ja taputtaa tahdissa. Tarvittiimpa vähän kasvojumppaakin. 








lauantai 6. lokakuuta 2018

Örkit esittäytyvät supervoimineen!

2M- ja 2R-luokkalaiset ovat syksyn aikana valmistaneet käsitöissä Örkit. Tässä näet  millaisia projekti tämä meillä oli.
Ensiksi teimme tuotesuunnittelua tavalliselle kopiopaperille ja sitten aloitimme itse Örkin teon. Monta tuntia neulat viuhuivat kiinnitellen kankaita ja yksityiskohtia toisiinsa. Kaija-ohjaaja oli elementissään auttamassa oppilaita open lisäksi. Pikkuhiljaa örkkejä alkoi valmistua ja voi miten tärkeitä ja rakkaita ne ovatkaan kakkosille. Kun saimme ne valmiiksi, teimme itsearvioinnin jossa annoimme itsellemme 1-5 peukkua eri vaiheista ja itsenäisestä työskentelystä. Opettaja ja Kaija-ohjaaja kirjasimme vielä muuta sanallista palautetta työskentelystä ja lopputuloksesta. Tämä itsearviointi sitten lähetettiin huoltajille. Jokainen mietti myös tavoitteen missä voisi tsempata seuraavassa käsityössä.
Otimme niistä luokkakuvan niin että pelkät Örkit olivat kuvassa ja sitten vielä oppilaan sylissä. Samalla saatiin luokkakuva, koska ope oli juuri koulutuksessa kuvauspäivänä.
 

Kuvaajana Kaija

Seuraavaksi mietimme millainen oma örkki olikaan ja oppilaat keksivät nimen, luonteenpiirteet, supervoiman ja muuta omasta örkkikaveristaan. Nämä kirjoitimme ensin käsin ja sitten otimme tabletit ja kirjoitimme OneDriveen koko esittelyn. Nämä tekstit löytyvät sitten OneDrivestä ja niitä voi ihailla kotona nyt tai vaikka sitten kun oppilas on jo yläluokilla. Tässä saimme avuksi Tiina-tutorin. Ensi viikolla sitten vielä jatkamme ilmaisutaidon merkeissä eli jokainen saa esitellä örkkinsä printatun paperin avulla.
Tässä muutaman oppilaan kirjoittama Örkki-teksti:

Minun nimeni on Bobbii.
Minut loi Isabella.
Olen keltainen.
Supertaitoni on luoda sateenkaaria.
Minun kotini on sateenkaarilinna.
Minun linnani on kokonaan sateenkaarinen.
Kun olen iloinen teen sateenkaaren.
Minä syön aina sateenkaari karkkeja.

Minun nimeni on Rölli
Minut loi Viljami.
Olen sairaan nopea.
Supertaitoni on lentäminen.
Örkkini asuu taivaassa. Örkkini koti on mahtava.
Siellä on ainakin 20 huonetta.
Puolet huoneista on ravintoloita ja puolet pelihuoneita.
Örkkini kaverit asuu kaupungissa ja sen pitää lentää.
Halki pilvien ja kavereitani on Mölli ja Kultamä.

Minun nimeni on Bambu.
Minut loi Josefina.
Olen hauska.
Supertaitoni on lentäminen.
Se asuu puussa.
Sillä on paljon muita örkkikavereita nimeltä-
Hattara ja Vanilia Sydän.
Se harrastaa piirtämistä.

Minun nimeni on Kalle.
Minut loi Steinar.
Olen vihreän värinen.
Supertaitoni on taikavoima. Pystyn tehdä mitä vaan.
Minä juoksen nopeasti.
Minä asun limaisessa luolassa.
Harrastan jalkapalloa.
Minun ystävä on Juuso örkki.
Minä voitan aina jalkapallossa.
Minä syön makkaraa ja mustikkapiirakkaa.
Minun ystävä syö joka päivä makaroonia.

Olipa kiva Örkki-tehtailu ja siihen oli helppo liittää muutakin touhua, koska örkit oli niin mieluisia.
Alaluokilla on itselle uutta ja ihmeellistä kun oppilaiden tukena on monta eri aikuista ja sehän onkin aivan mahtavaa. Tässäkin käsityössä oli mukana:
Marjo-ope, rinnakkaisluokalta työn suunnittelussa ja toteutti luokassaan myös Örkit.
Kaija-ohjaaja, se joka Kaijan tuntee niin tietää hänen supervoimansa: suuri apua oppilaille touhun tiimellyksessä ja korvaamaton apu myös arvoinnissa.
Margareeta-ohjaaja: vaikka on jo eläkepäiviä viettämässä Luna-koiransa kanssa, hänen idea-aarteistaan Örkit lähti liikkeelle
Tiina-ope: hyppäsi tuutorina remmiin kun oli aika opetella Edisonista OneDrive, Wordin perustaidot, tiedoston jakaminen.
Marita-ope: kapellimestarina tässä hommassa
Oppilaat: pääosan esittäjänä ja itse örkkien luojina!

perjantai 5. lokakuuta 2018

Länkkäri koulufutismestari!

Olli Kärjen tunnelmia suoraan kisapaikalta:

Länkkäri voitti alkulohkossa Suvilahden 3-1. Hutskia vastaan 1-1 ja Hietalahti voitettiin 8-1. Finaalissa Vanha Vaasa kaatui 3-0. Joukkuepeli ja hyvä henki oli Länkkärin voiton ratkaisu. Werneri oli joukkueen maalitykki ja teki yhteensä 11 maalia. Keväällä odottaa piirifutisturnaus.

Joukkue vasemmalta
Joona, Oliver, Aniis, Werneri, Justus, Eino, Juuso, Jimi.
Ja tietenkin "kullanhuuhtoja" Olli-ope!




tiistai 2. lokakuuta 2018

Kakkosluokkalaisten Storyline-matka Länkkärissä

Kohti maailman mahdollisuuksia - varhennetun kielen opetus Länsimetsän koulussa. Hyppää mukaan kakkosluokkalaisten Storylinen matkaan, varhennettu englanti!

Storylinen historiaa:

Oppimismenetelmänä Storyline on kehitelty Skotlannissa jo 1960-luvulla. 1970 ja 80-luvuilla Storyline levisi myös Saksaan, Hollantiin, Islantiin ja Tanskaan. Hieman myöhemmin se sai jalansijaa myös muissa Pohjoismaissa sekä Yhdysvalloissa. Suomessa Storyline oppimismenetelmä on tuttu kielikylvyn puolelta eli Vaasan kielikylpyopettajilla käytössä ollut.

Storylinen perusajatuksia:

Storylinen on monialainen lähestymistapa, jossa eri oppiaineita integroidaan yhteiseen oppimiskokonaisuuteen. Se on yhteistoiminnallinen oppimismenetelmä, joka perustuu oppilaiden yhteistyölle pienissä ryhmissä .Menetelmä perustuu konstruktivistiselle ja sosiaaliskonstruktivistiselle lähestymistavalle oppimiseen, jossa oppilaat tuottavat tietoa tekemällä tehtäviä ja aktiviteetteja yhteistyössä ja linkittävät siten syntyvän uuden tiedon olemassa olevaan tietorakenteeseen eli tavoitteena on syväoppiminen. Aktiviteeteissa yhdistyvät opetussuunnitelman tavoitteiden sisältämät (käytännön) taidot ja (teoreettiset) tiedot

Kielenopetuksen varhentamisen kärkihanke:

Kieltenopetuksen varhentamisen kärkihankkeilla etsitään kestäviä tapoja tarjota lapsille mahdollisuuksia aloittaa kieltenopiskelu nykyistä aikaisemmin. Peruskouluja ja lapsia vanhempineen kannustetaan siihen, että yhä useampi aloittaisi ensimmäisen vieraan kielen opiskelun jo peruskoulun ensimmäisellä luokalla. Hankkeissa tavoitellaan perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen yhteistyötä. Samalla tavoitteena on lisätä kielten tarjontaa niin, että yhä useampi lapsi valitsisi ranskan, saksan, venäjän, espanjan tai kiinan, tai japanin, pitkäksi kielekseen. Kuntia kannustetaan myös rakentamaan alueellisia yhteistyön kokeiluita.
Vuonna 2020 viimeistään kaikki Suomen peruskoulujen ensimmäiset luokat aloittavat A1-kielen. 

Storyline Länsimetsän koulussa syyskuussa 2018:

Länsimetsän koulusta Jaana-, Marita- ja Marjo-opet osallistuivat syyskuussa neljän päivän ajan varhennetun kielen koulutukseen Kurikassa. Tuliaisina tuosta innostavasta koulutuksesta oli paljon käytännön vinkkejä, lauluja, leikkejä, satuja jne., varhennetun kielen opettamiseen. Lisäksi Storylinen monialainen lähestymistapa opettamiseen tuli käytännön harjoitusten myötä tutuksi.

Niinpä Länkkärissä aloitettiin heti syyskuun puolivälissä kokeilemaan Storylinen oppimismenetelmää 2.M ja 2.R luokissa. 
Kakkosluokkien Storylinena oli "Mistä ruoka tulee"  Se niputti mukavasti yhteen, ympäristöopin, englannin, äidinkielen, käsityön, kuvaamataidon, musiikin ja liikunnan.


Oppilaat olivat heti alusta saakka erittäin motivoituneita ja innostuneita tähän oppimistapaan. Opettajat olivat lienee vieläkin innostuneempia kuin lapset ja suunnitteluvaiheessa meinasi päivästä jo loppua tunnit.

                                           Työpöytä oli välillä kuin myrskyn jäljiltä kun opet miettivät
                                                Storylinen kuvioita.

Pääaihe oli siis "Mistä ruoka tulee?" Näin ollen luokissa oli viisi perhettä, Karjulat, Kanalat, Lehmäset, Kaalimäet ja Kauralat. Jokaisella perheellä oli maatila: oli maitotila, lihatila, viljatila, vihannes-ja juurestila sekä broileritila. 



                                            Aluksi oli kummassakin luokassa seinällä vain kylätie...

Kukin ryhmä mietti roolihenkilönsä ryhmissä. Perheenjäsenille keksittiin nimet ja iät. Samalla myös mietittiin, että mitä tuotteita kultakin tilalta tulisi. 
Kun perheet olivat sopineet roolinsa, olikin seuraava työ askarella yhdessä perheet. 

                                                Välillä piti miettiä, että minkälaiset vaatteet tekisikään...
                                                Vaatteiden suunnittelu oli tarkkaa hommaa...

                                                Tulipa yhdelle tilalle kaksosetkin, Mikke ja Nikke...

Seuraavaksi perheet suunnittelivat asuintalonsa ja maatilansa. Luokkien Storyline-seinille alkoi pikkuhiljaa muodostua pienet kylät hienoinen taloineen ja lisärakennuksineen...maatilan koneita unohtamatta. Mahtavan hauskaa touhua.


                                                Rakennukset suunniteltiin tarkasti...

                                                ja sitten soviteltiin ja mietittiin niiden sijoittamista maatiloille.




                                                Ja kyllähän vain oli upeita tiloja taloineen ja eläimineen.

Tässä kaiken muun oppimisen rinnalla englannin opiskelu sujui aivan itsestään. Oppilaat oppivat ison määrän ruokasanastoa, perustervehtimisiä sekä itsensä esittelyä kahden viikon aikana. Uudet sanat olivat koko jakson ajan seinillä esillä ja nähtävissä. Sanojen ja sanontojen harjoittelua oli mennen tullen lähes joka tunnilla. Välillä leikittiin erilaisia leikkejä vierasta kieltä samalla oppien. Ja tätä kaikkea tehtiin niin luokassa kuin ulkonakin ja liikuntatunneillakin. 


  Ruokasanastoa englanniksi.



                                                
                                                      Hello! What's your name? My name is...



                                                 Näin se vain sujuu jo pieniltäkin oppilailta.


Perheet toimivat meidän opettajien mielestä hyvin siihen nähden, että kummassakin luokassa tehtiin tällaista oppimistapaa ensimmäistä kertaa. Lapset eläytyivät rooleihinsa ihanan aidosti ja huomaamattaan höpöttivät ryhmissä toisilleen myös englanniksi. Tosin ei ihan perhedraamaltakaan vältytty: Yhdellä Storylinen tunnilla erään perheen "isä" ilmeisesti vähän pölläili, joten tähän perheen "äiti" tuumasi: "Mä otan kyllä susta avioeron!" 

Maatilojen tuotteita valmisteltiin "myyntiin" muovailuvahasta. Se oli monen mielestä aivan mahtavaa. Ja hienosti lapset osasivat miettiä, että mitä kaikkea oman tilan tuotannosta voisi saada. 






Ihan oikeastikin maatilojen tuotteita päästiin maistelemaan kun koitti Storylinen päästöspäivä ja -juhla. Silloin sadot oli korjattu ja herkut pöydissä ja kaikki pääsivät maistelemaan.


                                                Elonkorjuu tehty ja nyt on maistiaisten aika! Nam!

Päätöspäivän suurin juttu oli kuitenkin "kuuluisan rock-tähden" saapuminen Länkkärin kakkosluokkalaisia tapaamaan. Rock-tähti oli niin kuuluisa, että edes nimeä ei saanut paljastaa etteivät fanit aivan villiintyisi Suomessa. Rock-tähdellä asuu mummo Raippaluodossa, joten siksi hän oli liikkeellä Vaasan seudulla. 
Rock-tähti oli lähettänyt kaksi kirjettä etukäteen ja kertonut saapuvansa Länsimetsään perjantaina 28.9.
Tuota perjantain hetkeä odotettiin koko viikko innolla kummassakin luokassa. 


Se hetki kun rock-stara astui luokkaan, oli ikimuistettava. Ensin ujoutta, hämmästystä ja sitten loputonta uteliasuutta ja ihailua.



                                                Tässä tunnelmia rock-staran tapaamisesta.


                                                           Hello, how are you?


                                                Nice to meet you!!

Hän soitti ja lauloi lasten kanssa ja lapset saivat esittää kysymyksiä. Ja huom! Hän oli täysin englannin kielinen, joten kaikki puhuminen tapahtui englanniksi. Tässä vaiheessa opettajien oli pakko hieman autellakin, koska englannin kieltä on opiskeltu vasta hetken. 




Vierailu oli huikea ja siitä hehkutettiin! Ja niin oli koko Storylinen kaksi viikkoa. Täynnä puuhaa, yhteispeliä, ryhmään kuulumista, uusia asioita niin suomeksi kuin englanniksikin. Taatusti kakkosluokille tulee vielä toinen Storyline kakkosluokan aikana...ellei kolmaskin! Niin paljon me siitä tykättiin!

Storyline-terveisin 2.M ja 2.R luokat sekä opet Marjo ja Marita, Kaija-ohjaaja ja Antti-vaari.