torstai 9. helmikuuta 2017

Ettehän kerro rehtorille :D

Meillä ei ole viidennellä luokalla tänä vuonna uuden opsin mukaista materiaalia esim. ympäristötiedossa. Ei auttanut kuin suunnitella kokonaisuus niin että saimme lainaksi kutosilta viikoksi kirjat ja kaikki muut teemaan liittyvät tehtiinkin erityisen toiminnallisilla ja monipuolisilla menetelmillä. Oppilaat olivat innoissaan kun opeteltiin ihan erilailla asioita. Opet olivat tyytyväisiä vaikka toki etukäteistyö vaati aikaa, ideoita ja vaivannäköä.
Miksi ei saisi kertoa rehtorille? No, sittenhän me emme saa jatkossakaan kirjoja :D :D

Tässä muutamia juttuja joiden avulla Afrikkaa opeteltiin:

Karttapeli:
http://online.seterra.com/fi/vgp/3034
Tästä tuli aikamoinen hitti. Oppilaat kehittyivät nopeasti ja maat löysivät oikeat paikat Afrikan kartassa.


Pistetyöskentely: koulussamme on ihana nuori opettaja Piia Kallio-Kujala joka on tartuttanut meihin pistetyöskentelyidean. Pari oppikirjaa pisteille ja kysymys viereen.  Oppilaat ensin metsästivät kysymyksiä koulun alueelta ja kirjoittivat vastauksia vihkoonsa. Tästä oppilaat tykkäsivät. 

Eläintyö: jokainen sai valita yhden Afrikassa elävän eläimen ja koostaa siitä yhden sivun vihkoon kuvan kanssa. Arvioinnin teimme tällä kertaa niin, että jokaisella oppilaalla oli 5 plussaa ja niitä sai jakaa luokkakavereiden vihkoihin. Sai antaa jollekin vaikka kaikki 5 plussa tai vaikka viidelle oppilaalle yksi plussa. Alla on Selinan ja Jasminin työt. 



Kuviksessa teimme sekä hehkuvan savannin että leijonat. 



Katsoimme muutaman videon kasvillisuusalueista. Niissä valitsimme tietoisesti englannin kieliset vaihtoehdot. Mukavaa enkkuymliä eläimistä ja kasveista. Musiikissa otamme vielä afrikkalaisia lauluja ja rytmejä heti kun saamme rumpujakson beat-rytmit haltuun. 

Meillä opettajilla oli kyllä tässä teemassa kotikenttäetu koska olemme päässeet käymään 10v sitten koulumme ystävyyskoulussa Tansanian Morogorossa. Kerroimme matkastamme  kuvin ja videoin. Kuvat herättivät paljon kysymyksiä. 

Ihania muistoja 
Aids-orpoja. Näistä juttelimme pitkään

Koulun ruokala
Heijastimia 
Savannin kavereita

Liikunnassa leikimme Afrikan tähtösiä. Siitä tein oman bloggauksen.
Pelin alku

 Malleja mitä tehtäviä korteissa oli
 Afrikan tähti: Voitto kotiin! 



Vuoden vaihteessa lähetimme ystäväkouluun tervehdyksen. Oppilaat lahjoittivat pieniä leluja, tarroja, koruja, futiskortteja ym. kivaa Bungon koulun oppilaille.

Jakson lopuksi teimme myös mind mapin: Jokainen sai tyhjän Afrikan kartan
johon sai kirjoittaa mitä kaikkea on jakson aikana oppinut. Arvoinnista tuli myös monipuolinen juuri erilaisten työtapojen ansiosta. Formatiivista arviointia monelta eri kantilta+ itse- ja vertaisarviointia. 

Monípuolinen jakso on nyt onnellisesti takana. Toivottavasti siitä jäi oppilaille
mieleen enemmän kuin "hauki on kala" - tyylillä. 

Greetings to Bungo School and to Agnes! Here you can see what kind of things we have done here in Länsimetsä school during our African theme. We did not use books. We learned with all kind of activity and both pupils and teachers liked a lot:
- African map came in Internet. There is a short video about that above
- We hide some questions all around our school and pupils found anwers to those. The best two guestions were: How can we help africans? And even better: What can we learn from Africans?
- African animals are so super. We made one lesson about those.
- We made two art works as you can see on pictures.
- We told about our visit in Morogoro and showed photos and videos, also that hiluhilu- song
We made so much more and were love and miss Africa 













1 kommentti:

  1. Sattumalta löysin tän blogin, kun selailin alakoulun aarreaittaa. Oon teidän koulun vanha oppilas 10 vuoden takaa ja muistan sen kun kävitte Tansaniassa ja sieltä tuli myös käymään kouluun vieraita. Opettelimme silloin sen laulunkin. Sillon ajattelin, että haluan opettajaksi ja mennä joskus Afrikkaan opettamaan ja auttamaan lapsia. Opiskelen nyt luokanopettajaksi ja olen lähdössä vuoden päästä Keniaan tekemään kenttäharjoittelua. Kauan haaveissa ollut asia toteutuu vihdoin!

    Terveisin Emilia Majaniemi

    VastaaPoista