torstai 9. helmikuuta 2017

Afrikan tähtöset

Viidennellä luokalla on ymlissä Afrikka. Opiskelemme reaaliaineiden aiheita Kirsin ja Maritan luokissa teemoittain ja integroimme aiheen ympärille monia oppiaineita. Kirjoitan oman bloggauksen Afrikka-jaksosta kokonaisuudessaan, mutta nyt kerron liikunnalisesta Afrikan tähtösestä.
Halusin Afrikka -teeman myös liikuntaan ja aivojen sopukassa idea muotoutui Afrikan tähtöseksi. Peli-idea on sama kuin perinteisessä Afrikan tähdessä. Se joka löytää Afrikan tähden voittaa pelin.



Tässä pelin säännöt kuitenkin kokonaisuudessaan:
Salissa on keskellä Afrikan kartta (toimii ilman sitäkin)
Sen ympärillä keskiympyrässä on laminoituja peliympyröitä kuvapuoli alaspäin.
Oppilaat jaetaan esim. 4 ryhmään ja jokainen ryhmä tekee keilan taakse jonon salin nurkkaan.
Jonon ensimmäinen lähtee juoksemaan keskelle ja valitsee yhden ympyrän.Hän juoksee omaan jonoon kertomaan mitä ympyrän sisällä lukee. Ympyrä viedään takaisin keskelle ja sitten koko ryhmä tekee annetun tehtävän. Kun tehtävä on tehty, saa hakea uuden ympyrän. Peliä jatketaan niin kauan kun joku joukkeista löytää Afrikan tähden.





Muunnoksia tilan ja ryhmän mukaan:
Peliympyröistä voi vähentää varas- ja matkamaito-ympyröitä jos sali on suuri, tai haluat keventää juoksumäärää.
Peliä voidaan pelata myös niin, että kun ympyrä on tehty, se laitetaan kartan päälle käyttettyjen ympyröiden kasaan. Näin peli ratkeaa nopeammin.




Ympyröissä on Afrikkaan liittyviä liikunnallisia tehtäviä.

Kävi hyvä säkä. Unicef toi apua kylääsi. Saatte rokotteita ja moskiittoverkkoja. Voi onnen päivää. Saat hakea heti uuden lapun. 



Perheessäsi on paljon sisaruksia ja kaikki eivät pääse kouluun. Varsinkin tyttöjen pitää usein jäädä auttamaan kotona pienten sisarusten hoidossa. Joukkueen pisin tyttö menee jonoon ensimmäiseksi ja muut tulevat perään ja pitävät toisia käsi kädessä. Koko jono juoksee käsi kädessä kerran salin ympäri. 

Tapaat afrikkalaisen ystäväsi. Tervehdi jokaista joukkueesi jäsentä lämpimästi joko käsipäivää ja halaamalla. Sano samalla JAMBO! 

Varas: koko joukkue kiertää salia 3 kierrosta ympäri



Oppilaat innoistuivat kyllä pelistä joten uskallan suositella ideaa muillekin! Minulta saa monistepohjan
josta pystyy printtamaan peliympyrät ja -ohjeet. Lataan tiedoston myös esim. Jotain todella uutta liikunnanopetuksessa- ja Alakoulun aarreaitta-sivustoille. 
Tästä on tullut supersuosikki Pinterestin myötä ja laitankin tähän suoran linkin jaettuun tiedostoon koska kyselyitä tähän tulee valtavasti 👏
https://eduvaasa-my.sharepoint.com/:p:/g/personal/marita_reinikka_edu_vaasa_fi/EZVvMVcSe-hOtv3Y37wf8IcB7mTjvpEqzEqjZdmUESW5UQ?e=fFjTET

3 kommenttia:

  1. Hei
    Mistä löytäisin nuo valmiit pohjat? yritin etsiä niitä, mutten löytänyt. Vaikuttaa mukavalta peliltä!

    VastaaPoista
  2. Laita spostia minulle
    marita.reinikka(a)edu.vaasa.fi
    Niin voin jakaa tiedoston

    VastaaPoista
  3. Moi! Muakin kiinnostaisi noi valmiit pohjat. Onko ne sinulla vielä tallessa?

    VastaaPoista