perjantai 28. lokakuuta 2016

الفتيات مقابلة alfuttayat muqabala

Haastattelin Jasminia (5M) ja Lailaan (3M) koulunkäynnistä. He muutivat Suomeen viime kesänä ja olivat käyneet koulua ennemmin Jordaniassa. Kyselin eroja näiden maiden koulusta. Tässä tyttöjen vastaukset.
Tätä koulua kävivät Jasmin ja isoveli Nasser

Jordaniassa koulu alkoi klo 8 ja loppui 13 tai 14. Suomessa koulupäivät ovat hieman pidempiä. Läksyunohduksia ei merkitty Jordaniassa. Joka päivä tuli yksi läksy. Joskus ei tullut läksyä ollenkaan. Täällä Suomessa tulee siis paljon läksyä verratuna Jordaniaan. Jordaniassa ei saa ilmaiseksi ruokaa. Siellä myydään koulussa shipsejä ja karkkia, eli ei kovin hyvä juttu. Tytöt ottivat yleensä kotoa mukaan leipää ja vettä. Suomessa kouluruoka on niin parasta. Tyttöjen lempiruokaa ovat lasagne ja kebab. Jordaniassa opettavat huutavat paljon ja lyövät oppilaita. Joskus oppilaat ärsyttävät opettajaa ja sotkevat paikkoja ja silloin opettaja hermostuu. Opettaja voi lyödä oppilasta jos oppilas puhuu rumasti tai sotkee paikkoja. Jordaniassa tytöt kävivät koulua, jossa oli pelkkiä tyttöjä. Tyttökoulussa kaikki opettajat olivat naisia ja poikien koulussa miehiä. Suomessa opettajat ovat tyttöjen mielestä paljon parempia ja ystävällisempiä. Opettajia ei tarvitse pelätä. Jordaniassa oli koulupäivässä yksi välitunti. Silloin oli ruokatauko. Pihassa ei ollut leikkivälineitä. Suomessa tytöt leikkivät mielellään kaveriden kanssa. Jordaniassa oli enemmän kokeita kuin Suomessa. Kokeet olivat tyttöjen mielestä hieman vaikeita. Jordaniassa  tyttöjen koulussa oli muslimeita ja joskus tunnilla opeteltiin asioita Koraanista.  Oppiaineissa oli eroja. Jordaniassa oli erikoisia oppikirjoja, mm. siivoomisesta, islamista, liikunnasta ja tietokoneista. Jordaniassa osa kouluista on maksullisia ja osa ilmaisia.

Laila ja Jasmin


Tytöt ovat onnelisia Suomessa ja ovat oppineet paljon uutta syksyn aikana. He ikävöivät Jordaniasta falavelia eli  فلافل  ja isoa kotitaloa.

Jasminin ajatuksia 


شكرا لك على المقابلة
shukraan lak ealaa almuqabila






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti