torstai 3. toukokuuta 2018

Kutupurolta terveisiä

Uuden opetussuunnitelman myötä eri luokka-asteilla  tulee olla monialaisia oppimiskokonaisuuksia annetusta teemasta. Kuudennella luokalla aiheena on merellinen Vaasa. Tästäpä löytyykin paljon koettavaa ja opittavaa. Loppukevään aikana pohjustimme ensin teemaa luokassa oppitunneilla videoin ja kävimme läpi aiheeseen liittyviä termejä ja sanastoa. Sitten päätimme tehdä kaksi isompaa retkeä meren rannalle. Vaasan kaupungin liikkuva koulu- hankkeesta saimme avustusta niin että pääsimme bussilla Raippaluotoon ja ensi viikolla sitten pyöräilemme lähemmäksi meren rantaan. 


Kohteeksi tämän päivän retkelle valitsimme Bodvattnetin luontopolun ja Saltkaretin näkötornin. Koko retkeen kului bussimatkoineen 4h ja aurinkoinen kevätssää helli meitä koko päivän. Luontopolun pituus oli n 4km. Matkan varrella oppilailla oli ryhmittäin toiminnallinen tehtävä sekä opetushetki muulle luokalle eilen annetusta aiheesta. 

Lopuksi kokoonnuimme grillaamaan ja syömään eväitä sekä ihailemaan näkötornista merimaisemaa. Ryhmät keksivät annettujen sanojen ympärille runon jotka he esittivät. Lisäksi oli pantomiimiesityksiä luontopolun kohteista. 

Koko reissun jännin juttu oli kalojen kutupuro joka vilisi sadoittain kaloja jotka nousivat fladaan kutemaan. 


Laitan tähän blogiin tällä kertaa oppilaiden ottamia valokuvia ja videon. Kuvien lomassa kerron vielä millaisia tehtäviä ryhmillä oli. 

Siirtolohkareet olivat yhden ryhmän aiheena. He etsivät reitin varrelta lohkareen ja laskivat ohjeiden mukaan kuinka painava kivi on, mitä kiviainesta ja kertoivat muille miten se on kyseiseen kohtaan liikkunut. Lopuksi myös he vertasivat kuinka monta norsua kyseinen kivi painaa. 


Toinen ryhmä keskittyi kasveihin ja postisoudun muistomerkin kohdalla kertoivat mitä lajeja ilmestyy ja missä järjestyksessä kun maa kohoaa. 


Aikajana-tehtävässä ryhmä piirsi 4,6 m pitkän janan maahan joka kuvasti 4,6 miljardia vuotta. Aikajanalle he etsivät luonnosta esineitä jotka kuvastivat eri aikakausia, esim. linnun sulan kohtaan missä ilmestyi ensimmäiset linnut. 



Neljäs ryhmä keskittyi fladaan ja kluuvijärveen. He bongasivat retken varrelta kohda missä nämä oli näkyvissä ja kertaisimme maankohoamisen vaiheet samalla. 


Viides ryhmä keskittyi maailmanperintökohteisiin. He kertoivat mitä muita kohteita löytyy Suomesta. Sitten he esittivät näytelmänä yhden kohteen ulkomailta ja oppilaiden piti arvata mistä kohteesta on kyse. 

Kuten jo mainistin, retken ehdoton kohokohta oli kutupuro. Tässä Laurin ottama video.

Hieno retki upeassa luonnossa. Viikon päästä sitten teemme vähän erilaisia puuhia lähirannassa. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti