Tämän lukuvuoden alusta koko Suomen koulujärjestelmässä esiopetuksesta toiselle asteelle saakka otetaan käyttöön uusi oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Kyseessä on siis uusi erillinen laki, johon on koottu kaikki oppilashuoltoon liittyvät asiat, kuten psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä kouluterveydenhuolto.
Oppilashuollon painopiste on uuden lainsäädännön myötä saanut entistä selkeämmin ennaltaehkäisevää työtä korostavan sävyn. Puhutaan yhteisöllisestä oppilashuollosta. Koulua on kehitettävä vastedes sellaisena toimintaympäristönä, jonka ilmapiiri ja fyysiset tilat edistävät oppimista, terveyttä sekä osallisuutta ja tällä tavoin ehkäisee ongelmien syntyä.
Laki velvoittaa kuntia ja myös yksittäisiä kouluja tekemään omat oppilas- ja opiskelijahuollon suunnitelmansa, joiden mukaan toimitaan koko koulua koskevassa ennaltaehkäisevässä oppilashuollossa. Yksittäisiä oppilaita koskevat oppilashuoltoasiat hoidetaan, toisin kuin aiemmin, pienessä asiantuntijaryhmässä, joka kootaan kulloisenkin tilanteen mukaan.
Hyvän toimintaympäristön rakentamisessa tarvitaan meitä kaikkia, niin koulun ammattilaisia kuin teitä huoltajiakin. Kun mietitään koulun ilmapiiriä, emme tietenkään saa unohtaa oppilaita. Laki velvoittaa miettimään koulun viihtyisyyttä ja kouluviihtyvyyttä yhdessä lasten kanssa. Tätä olemme tehneet aiemminkin ja näin aiomme jatkaa emmekä tee sitä vain lain velvoituksen vuoksi. Olemme huomanneet, että oppilailla on hyviä ja käyttökelpoisia ideoita. Lapset ovat tarkkanäköisiä ja huomaavat usein sellaisia asioita, jotka meiltä aikuisilta jäävät näkemättä. Oppilaita kuullaan heti kouluvuoden alussa koulun muun muassa viihtyvyyssääntöjä uudistettaessa.
Koulumme on parin viime vuoden aikana kasvanut melkoisesti ja seinät alkavat vähitellen tulla vastaan joka suunnalla. Tästäkin syystä on hyvä pohtia, miten yhdessäolo sujuu sillä tavoin, että koulupäivän aikana voidaan keskittyä mahdollisimman hyvin opiskeluun ja oppimiseen.
Oppilashuollon tarkoituksena on siis tukea kasvua ja kehitystä sekä luoda oppimiselle hyvät edellytykset. Alakoulun oppilaat ovat vielä ikänsä puolesta nuoria. On silti hyvä pitää mielessä, että ihan pienimmätkin voivat itse tehdä paljon oman hyvinvointinsa ja terveen kasvunsa eteen. Monet ovat harrastaneet kesän aikana palloilulajeja tai yleisurheilua ja syksyllä harjoitukset jatkuvat ehkä entistä tiiviimpinä. Silti tarvitaan vielä omaehtoista liikuntaa, jota voi saada koulumatkapyöräilystä, kävelystä tai reippailusta ja hauskoista pihaleikeistä. Kouluissa näkyy selkeästi lasten arkiliikunnan vähenemisen seuraukset. Länsimetsän kouluun pääsee onneksi turvallisia reittejä kävellen tai pyörän selässä. Kannustankin kaikkia taittamaan koulumatkat lihasvoiman avulla ja käyttämään riittävästi aikaa päivittäiseen ulkoiluun.
Voimia ja intoa alkavaan lukuvuoteen!
Matti-rehtori pitämässä liikuntatuntia kakkosille.
rehtori Matti Autio
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti