perjantai 26. lokakuuta 2018

Energistä menoa!

Monialaiset oppimiskokonaisuudet tulivat koulun arkeen uuden opetussuunnitelman myötä. Ensin ne tuntuivat hieman kummallisilta, mutta nythän ne istuvat oikein hyvin koulun arkeen. OPS:n mukaan joka luokka-asteella tulee olla ainakin yksi isompi teema, mutta Marjo-open kanssa naureskeltiin että meillä tuntuu olevat teema teeman perään. Nyt oli aiheena ENERGIA!

Voi miten otollinen ikäryhmä on kakkoset energia-asioihin. Intoa energiansäästöön, lajitteluun ja luonnon parhaaksi elämiseen on mahtava. Teetimme jakson aikana useampia kotitehtäviä niin että isi ja äitikin osallistui yhdessä pohtimaan lapsen kanssa ekotekoja. Aivan mahtava oli huomata, miten perheet ovat ottaneet lapset aktiivisina toimijoina energia-asioissa. Esim. Stormossen tai hyötykäyttöasemareissut isin kanssa on kuulemma niin parhaita!

Nyt kerron millaisia hommia teimme muutaman viikon aikana. Aloitimme teeman energiansäästöviikolla ja siihen saimme Vaasan sähkön lahjoittamat Hei, kaikki toimii -vihkoset ja opettajan materiaalit. Käytimme myös Kallen sähkökoulua lisämateriaalina. Näiden myötä saimme selville paljon ajasta ennen sähköä, energian tuotannosta ja energian säästöstä. 

Tässä näkyy kun Nea tekee tehtäviä Hei, kaikki toimii- vihkosesta. 

Energiansäästöön liittyvät muistikortit oli kova hitti! Niitä käytettiin myös liikuntatunnilla!
Musiikin tunneilla on jammailtu Energia-laulujen avulla. 

Energia-agentit tekivät erilaisia ekotekoja niin koulussa kuin kotona. Jokaisesta ekoteosta sai vetää yhden vihreän viivan tähän taulukkoon. Ensimmäisessä rivissä on listattu ne teot, kun oppilas on sammuttanut turhan valon. Taulukkohan täyttyi hetkessä. Onneksi aina voi laittaa lisäpaperia, joka on tietysti napattu paperinkeräyskorista uusiokäyttöön.
 Näissä kuvissa on vieraana Anne Stormossenilta. Hän opasti jätteidenlajittelusta. Aivan mahtava kokonaisuus tämäkin. Kävimme oppilaiden kanssa kieroksella koulussa katsomassa miten meidän koulun jätteiden lajittelu sujuu ja tutustuimme Osmon organisoimaan jätekeskukseen. Aina oppii itsekin uutta: paperinkeräykseen ei saa laittaan värillistä kopiopaperia eikä kuvispaperia ja patterien navat tulisi teipata ennenkuin ne laittaa patterikeräykseen. 
Jakson kruunasi retki. Menimme bussilla kaupunginkirjastoon ja Vaasan sähkölle.
Kirjastossa oli Terhin bingo ja sai lainata kirjoja. Yhdistimme nämä kaksi kohdetta koska Vaasan sähkölle otetaan yksi luokka kerralaan. Kirjastoretki oli kätevä yhdistää tähän. 



Tässä tulee kuvia Vaasan sähkön vierailusta. 
Ensin Mikaela kertoi erittäin innostavasti Vaasan sähköstä ja energiasta yleisesti.
Saimme maittavat smoothiet ja vesipullot. 

Kiersimme jännittävissä paikoissa. Tässä kävelimme lasin päällä. 
Maisemat oli huikeat ja koko rakennus upea.


Höyry tämän vekottimen sisällä oli yli 500´C

Me näimme opettavaisia videoita ja kuulimme paljon infoa Vaasan sähköstä.


 Tässä oli ritilän alla oli pudostusta monta kerrosta!

Teimme koulussa vihkotyötä retkestä.

Erityiskiitokset Vaasan sähkölle ja Terhi Piikkilälle retken onnistumisesta! 

1 kommentti: