Oppilaskunnan tietoisku torstaina 26.3. 2015
Huolestuttavia tarinoita kuuluu ympäri koko maailmaa:
Japanissa lääkäri Chinzo Waku saa yhä useammin potilaakseen kuumuudesta kärsiviä lapsia.
Amerikkalainen Olaf Gradin suree, kun kaunis lähijärvi on kuivunut jo lähes kokonaan.
Australialainen sukeltaja Tony Fontes näkee päivittäin yhä suurempia alueita tuhoutunutta korallia, sillä korallieläimet kuolevat liian lämpimässä merivedessä.
Thaimaalaisen Doungjun Roongruangin kotikylässä joki tulvii yhä useammin ja korkeammalle.
Kenialaisen Nelly Damaris Chepkoskein lehmille riittää rehevää ruohoa yhä lyhyemmän ajan vuodesta.
Norjalaisen Olav Mathis Eiran porot eivät meinaa enää talvisin löytää ruokaa, sillä talviset vesisateet ovat lisääntyneet ja jäinen kuori estää poroja kaivamasta kinoksen alta syötävää.
Suomessakin poroelinkeino kärsii lumettomista talvista ja saimaannorpan lisääntyminen on uhattuna, kun kuuteille ei lumettomina talvina löydy turvallisia lumipesiä.
Nämä tarinat kertovat ilmastonmuutoksesta, joka koettelee luontoa ja ihmisiä ympäri maailmaa. Lämpötilan nousu aiheuttaa ongelmia kaikille eliöille, sulattaa jäätiköitä, saa aikaan rankkasateita toisaalla ja äärimmäisen kuivia kausia toisaalla.
Suurin syy ilmaston lämpenemiseen on energian käytöstä johtuvat päästöt. Käytämme energiaa moneen asiaan: päästöjä syntyy, kun ajamme autolla, lämmitämme taloja, lataamme kännyköitä ja mp3 -soittimia, käytämme tietokonetta ja muita sähköllä toimivia laitteita, ja kun valot ovat päällä. Päästöjä syntyy myös, kun tavaroita tehdään ja kuljetetaan kauppoihin. Jos päästöjä ei vähennetä nopeasti ja riittävästi, ilmastonmuutoksen vaikutukset voivat olla dramaattiset. Useat lajit, kuten jääkarhut ja korallit, voivat kuolla sukupuuttoon, ikirouta sulaa Siperiasta, ja merenpinnan nousu kadottaa saarivaltioita maailmasta.
Mitä me voimme tehdä? Jokainen voi tietysti vähentää omaa energiankulutustaan, kuten turhaa television katselua, autoilua ja kännykkään puhumista. Voimme myös yhdessä ilmaista huolemme ilmastonmuutoksesta ja kannustaa päättäjiä ja yrityksiä ilmastotekoihin.
Lauantaina 28.3.2015 on WWF:n eli Maailman luonnonsäätiön järjestämä Earth Hour -tapahtuma. Tässä maailmanlaajuisessa ilmastokampanjassa ihmiset ympäri maapalloa sammuttavat valonsa tunniksi puoli yhdeksästä puoli kymmeneen. Sen lisäksi että tapahtumalla halutaan innostaa ihmisiä toimimaan maailman tulevaisuuden puolesta, sillä halutaan vaikuttaa maailman päättäjiin niin, että ilmastonmuutoksen torjunta otetaan vihdoin tosissaan. Annetaan kaikki lauantaina valomerkki maailman ilmaston puolesta!
Täällä Länkkärissä osallistumme tapahtumaan jo perjantaina. Luokissa vietetään sähkötön tunti merkkinä siitä, että mekin osallistumme talkoisiin yhteisen maapallomme puolesta.
http://www.earthhour.fi/
Infosivu
http://www.earthhour.fi/tietoa/
Filmi suomeksi
https://www.youtube.com/watch?v=uPYFqTElgCI&feature=youtu.be
Filmi englanniksi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti