torstai 5. maaliskuuta 2020

Pikkujuttuja liikunnan lisäämiseen oppitunneilla

Nämä vinkit on varmaan monilla käytössä tai paljon muita parempia kikkoja, joista olisi kiva saada kommentteihin vinkkejä. Tällä hetkellä itsellä on 3lk. ja toimivat jutut ovat mm.
- yllätyskyykky: kun opesta tai oppilaasta tuntuu että on istuttu liian kauan, voi huikata yllätyskyykky. Silloin jokainen nousee tuolista ja tekee yhden syväkyykyn ja palaa takaisin paikalleen. Tämä kestää max 5 sek. ja on kyllä tehokas. Erityisen kivaa on kun oppilas itse huomaa ja pyytää kyykkyä.
- matikan tunnilla kun on tehnyt yhden sivun ja käynyt tarkistamassa/tarkistuttamassa laskut, niin luokan takana on 20 erilaista jumppaliikettä jotka ovat nipussa. Tunnin alussa yksi oppilas käy aina vaihtamassa uuden liikkeen ja sitten liikettä tehdään 10 kertaa: esim. näkymättömän hulahulavanteen pyöritys, pienestä isoksi, varpaille nousu... Näitä valmiita liikekortteja löytyy kivasti netistä. Tämä pikkujumppa antaa virtaa jatkaa matikan toisen sivun laskuja ja motivoi saamaan sivun valmiiksi että pääsee jumppaamaan.

- kun oppilaat vastaavat erilaisiin kysymyksiin päivän aikana, voidaan vastaaminen tehdä liikkeillä. Esim. kyllä- vastaus on x-hyppy ja ei-vastaus on kyykky.
- musiikissa on todella helppo lisätä liikkumista koska se tulee kaikissa kehorytmeissä ym. harjoitteissa itsestään. Yritän aina nostaa oppilaat seisomaan kun näitä tehdään.
- monisteiden jaossa ei kannata yleensä itse opettajana viedä monistetta nenän eteen vaan oppilas hakee.
- saneluissa tms. voi välillä laittaa tehtävät esim. kirjastoon ja oppilas käy lukemassa tekstin sieltä ja palaa luokkaan kirjoittamaan.
- äikän tunneilla on on teksti- ja tehtäväkirja, joskus tahallaan pyydän ensin hakemaan toisen kirjan ja pikkuliikuntana tunnin edetessä toisen kirjan lokerostaan.
- Milli- matikan kirjassa on aivan mahtavia Pöllö-tehtäviä joissa tulee useinmiten liikuntaa. Tänään teimme kellonaikoja niin että kädet olivat viisareita.

Tässä muutamia pikkukikkoja äkkiseltään oppitunnin lomaan. Välitunnit on sitten aivan toinen juttu. Luokassa on hyvä olla innostavia välkkävälineitä houkuttelevasti oven suussa. Futapalloista pidetään hyvää huolta ja ne ovat säilyneet nyt jo 3 vuoden ajan tallessa. Välillä vaihtelen välkkälelukorien järjestystä ja näin innostutan nappaamaan jotain uutta mukaan. Ari-open lahjoittamat tennispallot ovat olleet kovassa käytössä viime viikkoina. Joskus ostan omilla rahoilla jotain kivaa uutta. Pitkät välkät on ykkösjuttu. Meillä on maanantaisin ja perjantaisin metsävälkät ja sinne joskus kehittelen pikkuhippoja ym. Nyt kyllä suurinta intoa on majan rakentaminen. Myrskyssä kaatui kaksi puuta ja nyt metsässä on havut jäljellä ja majaleikit mahtavimmillaan. Keskiviikkoisin on ollut pitkään haastevälkkiä ja nyt taas jatkuvat kepparivälkät.

Kerro ihmeessä sinun luokan kivat pikkukikat oppilaiden aktivointiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti