Vahvuudet esiin!
Positiivisen pedagogiikan suosion kasvun myötä vahvuusajattelua on tullut kouluihin yhä enemmän. Me kaikki hyödymme omassa elämässämme siitä, että tunnistamme omat vahvuudet, sekä hyödyntää niitä uuden oppimisessa ja oman hyvinvoinnin vahvistamiseksi.
Länsimetsän koulussa hyödynnetään monessa luokassa Lotta Uusitalo-Malmivaaran ja Kaisa Vuorisen ”Huomaa hyvä” -materiaalia. Vahvuuskorttien ja -tehtävien avulla oppilaat oppivat tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja kehittymään oppijana. Kun oppilas kokee, että hän voi oppia asioita, hän uskaltaa yrittää ja saa myös myönteisellä tavalla harjoittelua vastoinkäymisten käsittelyyn. Vahvuusajattelun tuominen opetustilanteisiin auttaa oppilasta keskittymään siihen mikä onnistui, sen sijaan että lannistuisi siitä, mikä meni väärin.
Kielikylvyn nelos- ja kuudesluokkalaisten kanssa olen syksyn aikana pitänyt ”Vahvuustunteja”, jossa harjoitellaan perustaitoja (keskustelua, kirjoittamista ja lukemista) vahvuusteemalla. Tuntien aikana tutustutaan eri vahvuuksiin, mietimme millaista hyötyä vahvuuksista on käytännön tilanteissa ja mitä voi tehdä harjoitellakseen näitä taitoja. Vahvuustunnit ovat aivotreeniä, jotta opimme huomaamaan hyvä sekä itsessämme että muissa ja saamme myös sanat myönteisisistä asioista puhumiseen.
Kuudesluokkalaiset ovat saaneet perehtyä omiin vahvuuksiin täyttämällä Via-testi ja tekemällä luokan vahvuuspuu. Vahvuuspuun voi tehdä myös kotona! Jokainen perheenjäsen täyttää kyselyn, joka löytyy täältä ja tekee omista vahvuuksistaan lehtiä puuhun. Aikuiset ja lapset voivat keskustella testin tuloksista ja kertoa miten nämä piirteet näkyvät toisen tekemisessä ja olemisessa. Jokainen tuntee tällöin tulleensa nähdyksi omana uniikkina yksilönä. Testi soveltuu sekä aikuisille että vähän vanhemmille (n.11 v ylöspäin) lapsille.
Mukavia syyshetkiä toivottaen,
Linda Björkgård
Laaja-alainen erityisopettaja Länsimetsän koulun kielikylpyluokissa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti