sunnuntai 8. marraskuuta 2020

Fram med styrkorna!

 Fram med styrkorna!

De senaste åren har positiv pedagogik präglat skolornas undervisning mer och mer. Vi alla drar nytta i våra egna liv av att känna till våra styrkor och använda oss av dem för att må bra och lära oss nytt.

I Västraskogens skola används Lotta Uusitalo-Malmivaaras och Kaisa Vuorinens ”Se det goda” -material i flera klasser. Genom styrkekorten och – uppgifterna lär sig eleverna att känna igen sina egna styrkor och utvecklas som en lärande individ. När eleven upplever att hen kan lära sig, vågar hen försöka och får då även träning i att hantera motgångar. Att ta med styrketänket i inlärningssituationer hjälper eleven att fokusera på det som fungerar, istället för att gruva över det som gick fel.

I språkbadets fjärde- och sjätteklass har jag under hösten haft ”Styrketimmar”, där vi övar basfärdigheter (diskussion, skrivning, läsning) med styrketema. Under lektionerna bekantar vi oss med olika styrkor, funderar på vilken nytta man har av dessa styrkor och hur man kan öva upp en styrka. Det är hjärngympa som hjälper eleverna att se det goda i sig själv och hos andra, samt får ord och utryck för att prata om positiva saker.

Sjätteklassisterna har fått bekanta sig med sina egna styrkor genom att fylla i ett via-test och bygga klassens styrketräd. Ni kan också hemma göra familjens styrketräd! Varje familjemedlem fyller i testet här och fyller på trädets kvistar med blad av de egna styrkorna. Barn och vuxna kan diskutera styrkorna tillsammans och berätta hur styrkorna syns i den andras agerande eller personlighet. I denna diskussion blir var och en sedd som den unika individ hen är. Testen passar för vuxna och lite äldre barn (ca 11 år uppåt).

Sköna höststunder önskar,

Linda Björkgård

Speciallärare vid Västraskogens språkbadsklasser



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti