keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Historian henkilöitä haudan takaa?

Miten opettaa freesillä tavalla historian henkilöitä niin että oppilaat ovat motivoituneita ja oppivat asian? Tätä mietimme ja päädyimme löymään kättä uuden tekniikan ja historian henkilöhahmojen kanssa.

  • Ensin tietysti kävimme Ruotsi-Suomen historian jakson läpi ja siinäpä vilisi Kaarlea ja Kustaata toinen toisen perään. 
  • Sitten annoimme jokaiselle oppilaalle tehtäväksi keskittyä yhteen henkilöön tarkemmin. Esim. Kustaa Vaasaan. Tehtävänä oli kirjoittaa minä-muodossa tiivis esittely, joka luettuna kestää maksimissaan 30 sekuntia. Tässä vaiheessa oppilaat eivät vielä tieneet lopullista työtapaa. 
  • Opettaja ja kouluvaari varmistivat että tekstissä on olennainen; ei nippelitietoa, vaan kuka oli, kenen jälkeen, mitä sai aikaiseksi, kuka oli seuraava hallitsija. 
  • Sitten otimme käyttöön iPadit. Opettaja näytti malliksi tykin ja iPadin avulla Morfo-ohjelman perusteet ja teki yhden henkilöhahmon esimerkiksi. Mukana oli myös kirjastohankkeen myötä Eeva Ikonen. 
  • Sitten haettiin netistä kuva, muokattiin Morfossa, äänitettiin teksti ja laitettiin ilmeet mukaan. Ääntä madallettiin tai nostettiin tarpeen mukaan. Sitten kuunneltiin tuotos. Monet tekivät äänityksen useampaan kertaan. 
  • Valmis tuotos laitettiin esiille kirjastoon ja luokkaan ja oppilaat saivat käydä kuuntelemassa ja opettelemassa henkilöhahmoja. Muistiinpanoja sai myös tehdä. 
  • Tänään sitten oli koe tästä aiheesta ja yhdistin siihen blogikirjoituksen edellisen aiheen eli haluatko miljonääriksi -idean. Jos jotain henkilöä ei muistanut, oli kolme oljenkortta käytössä: sai kilauttaa historian viholle, kysyä kaverilta tai 50/50 opelta, joka vinkkasi jos oli jotain väärää. 
Tässä vielä pari videota Morfoista. Koko oppimiskokonaisuus oli onnistunut ja suosittelen. Ainut harmi oli se että aika ja taidot eivät riittäneet napata talteen kaikkien Morfoja... mutta toisaalta uusia kuninkaallisia syntyy Ruotsissa sitä tahtia, että "haitanneeko tuo" :D 


Kaarle IX



Katariina Jagellonica



Kaarle XII




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti