torstai 7. marraskuuta 2019

Välittämisen ilta

Kaikille Vaasan kaupungin kolmasluokkalaisille ja heidän huoltajilleen järjestetään tänä vuonna välittämisen ilta. Meillä tämä ilta oli eilen. Kiitokset kaikille jotka tulivat iltaan!
Ilta koostui kolmesta pisteestä joissa oppilaat ja huoltajat olivat opettajan ohjaamana. Jokaisessa pisteeessä oli alan ammattilainen kertomassa teemastaan.
Marjaana eli meidän koulun terveydenhoitaja kertoi millaisia tuloksia meidän koulun alueen perheille tehdyissä kyselyissä on tullut esiin. Marjaana kertoi että lapsista pidetään hyvin huolta ja antoi hyvää palautetta perheille. Muutama asia kuitenkin tuli tuloksissa esiin. Itse ihmettelin että yllättävän moni jättää alakouluikäisenä aamupalan väliin. 4-5lk:sta jopa 23%. Ruutuaika puhutti illan aikana. Kyselyn mukaan ruutu koukuttaa aikalailla lapsia...ja aikuisia. Moni oli yrittänyt rajata omaa ruutuaikaa, mutta ei ollut siinä onnistunut. Lapsilta oli kysytty mitä he haluaisivat? Vastaus oli liikuttavan yksinkertainen: Aikaa yhdessä perheen kanssa.


Kuraattori Joni ja ehkäisevän päihdetyön projektityöntekijä Sari olivat ottaneet teemaksi päihteet lapsen silmin ja suojaavat tekijät. Virikekuvat erilaisista arkisista tilanteista joissa lapsi kohtaa päihteet saivat puheensorinaa aikaan. Oli mielenkiintoista huomata miten tarkasti lapset kuvia tutkivat ja siis samoin reagoivat tälläisiin tilanteisiin. Onneksi on olemassa paljon suojaavia tekijöitä jotka antavat turvaa ja tukea niissä tulevissa tilanteissa joissa päihteet tulevat lapselle houkutukseksi. Perheet saivat kirjoittaa sydämen muotoisiin post it-lappuihin oman perheen suojaavia tekijöitä ja nämä voi laittaa vaikka jääkaapin oveen. Joni aloitti tämän pajan kysymällä missä lapsi on kohdannut päihteitä. Lapset kertoivat oitis esimerkkejä; S-marketin edessä tupakkaa, Prisman edessä kaljottelijoita, lätkämatsissa nuuskaa maassa... Illan päätteeksi kun itse lähdin kohti pyörää, oli koulun nurkilla porukka tupakoimassa. Päihteitä ei voi poissulkea elämästä mutta niihin ei tarvitse itse sekaantua.


Kolmas paja oli oppilaiden mielestä ihan paras. MLL:n Pohjanmaan piirin Hannele Pelli puhui mediasta lapsen arjessa. Tässä pajassa juteltiin rajoista ja rakkaudesta mediaan, hyvistä käytänteistä kodeissa, vinkkejä perheeltä toiselle... Teimme myös mediajumpan, jossa tehtiin joku tietty liike jos vaikka oli tänään katsonut Youtube-videoita. Yksi kysymys oli livestreamista. Oli söpöä nähdä kun yksi äiti kysyi lapselta mitäs tuo onkaan ja sai heti pätevän vastauksen. Muna kanaa...vai miten se nyt menikään. Erittäin koskettava oli video jossa äidin ja isän sekä lapsien välisen kommunikoinnin esteeksi tuli kännykkä.


Suuret kiitokset uudenlaisesta tavasta tukea lasta ja perheitä mediaviidakossa, päihteettömässä elämässä ja terveellisissä elämäntavoissa. Ilta antoi paljon mietittävää ja kuten illan tähdet korostivat: luonnollinen ja avoin keskusteluilmapiiri on selvästi paras ja turvallisin keino näissä haasteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti