sunnuntai 20. tammikuuta 2019

4U ja 4T salapoliisikertomusten parissa

4T ja 4U oppilaat ovat ratkoneet mysteereitä QR-koodeja apuna käyttäen. Ulla-opettaja sai vinkin Ilkka Mattilan Mysteerin murtajat kirjasta. Oppilaat pääsivät ratkomaan neljää erilaista rikosta, kirjassa on selkeästi ilmaistu vaikeusasteet 1-4, aiheet taaperon naksujen katoamisesta mummon vadelmavarkauteen olivat oppilaiden mielestä hauskoja, mutta myös jännittäviä. Perjantain tunnilla kuultua. ”Ope, tää on niin jännä, etten meinaa uskaltaa avata”.


Homma toimi käytännössä niin, että oppilailla oli kynä ja paperia, sekä iPad tai puhelin. Opettaja luki kirjaa ja oppilaat tekivät muistiinpanoja kukin omalla tyylillään. Sopiviin kohtiin tarinaa on upotettu QR-koodeja, joissa on johtolankoja ja vihjeitä kuvien tai videoiden muodossa. Tarinan lopuksi oppilaat kertoivat, ketä epäilivät ja miksi. Sitten sai lukea loput koodeista ja varas selvisi niiden kautta. 








Tarinat sopivat hyvin noin 10.v, tosin jaksoivat 6lk. vielä hyvin. Yhden oppitunnin (45min) aikana ehtii ratkaista yhden mysteerin. 

Nyt onkin sitten innokkaita salapoliisikertomusten kirjoittajia molemmissa luokissa. Oppikirjan ohjeen ja juuri opetellun vuoropuhelun kirjoittamisen myötä saadaan ratkaistavaksi ihan omia rikoksia, tietysti mukaan upotetaan QR-koodit johtolankoineen.

4U:n oppilaiden hienot kuvitukset ja suunnitelmat.



Työ tehtiin pareittain ja valinnan mukaan joko vihkoon tai suoraa koneelle.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti