perjantai 3. maaliskuuta 2017

Toivepostaus: Tällainen on Länsimetsän koulu

Länsimetsän koulu eli tuttavallisemmin Länkkäri on alakoulu, joka sijaistee Vaasan Gerbyssä noin 5 km keskustasta. Oppilaita on tällä hetkellä 338 ja opettajia 23. Koulunkäynnin ohjaajia on 6 ja tietysti lisäksi kanslisti, vahtimetsari, siistijät, Herkkulan väki, koulukuraattori, psykologi sekä kouluterveydenhoitaja. 
Koulu on rakennettu vuonna 1999 eli Länkkärihän on pian aikuisen iässä. Koulu sijaitsee luonnon keskellä. Nimi Länsimetsän koulu onkin sopiva, koska luokasta pääsee parissa askelessa metsän keskelle. 


Koulun historiasta osaisi Matti-rehtori kertoa tarkemmin mutta ainakin tälläisiä punaisia lankoja on vuosien varrella ollut:
- koulun alkuvaiheessa saman katon alla oli sekä ruotsin- että suomenkielinen koulu ja koulun käytävillä vilisti pikkuoppilaita.

- olimme mukana kansainvälisessä hankkeessa Let´s go to forest
- Koulullamme on ystävyyskoulu Tansaniassa, Morogorossa. Olemme saaneet vierailta koulusta Suomeen ja osa on saanut käydä tutustumassa afrikkalaiseen kouluun ja kulttuuriin. 
- Olimme  mukana 50/50 Euronet energiasäästökampanjassa
- Olimme KiVa -koulu. Vaikka nimityst4ä ei enää ole koulullamme, panostamme vahvasti oppilaiden hyvinvointiin ja kiusaamista ei sallita.
- Liikkuva koulu ja Action-toiminta on vahvasti mukana arjessa. Tänä vuonna käyttöön otettu pitkä välitunti on ollut kovasti oppilaiden mieleen.
- Kielikylpyopetus alkoi Länsimetsässä ja juuri tehdyn päätöksen mukaan se myös laajenee joka luokka-asteelle. 

-Tällä hetkellä painopistealueita ovat mm. toiminnallinen opetus, liikkuva koulu, miellyttävä käytös toisia kohtaan ja OK-malli, kielirikasteinen opetus, uuden opetussuunnitelman uudet tuulet, aktiivinen vanhempainyhdistys ja oppilaskunta  ja työyhteisön hyvinvointi. 

Kerrotaanpa seuraavaksi koulun tiloista. Koulu on rakennettu puusta ja monia energiaa säästäviä valintoja on tehty jo rakennusvaiheessa. Kiinteän koulurakennuksen molempiin päihin on liitetty kaksi parakkisiipeä jotka ovat periaatteessa siirrettävissä tarvittaessa. Koko koulun ajan oppilasmäärä on kuitenkin ollut niin iso, että parakit ovat pystyneet visusti paikallaan. Koulun sydämessä on Herkkula, iso avoin tila, jossa on ruokala ja lava. Herkkulan vieressä on iso liikuntasali ja nämä kaksi tilaa voidaan yhdistää esim. joulujuhlissa avaamalla väliseinä. Koulun keskiosassa toisessa kerroksessa on "sikariosasto"; rehtori, kanslisti, terveydenhoitaja, erityisopettaja sekä koulupsykologi työskentelevät siellä. Herkkulasta pääsee myös opettajanhuoneeseen sekä varastotiloihin. 
Herkkulasta lähtee symmetrisesti molempiin suuntiin a- ja b-siivet. Molemmissä päissä on yhdeksän luokkatilaa. Lisäksi b-puolella on koulun kirjasto. A-puolella taasen maisemaluokka. Koululuokat on periaatteessa yhdessä tasossa ja sisäänkäyntejä on monta. Vaikka oppilaita on paljon, tunnelma on kuitenkin lähes kyläkoulumainen. 
Koulun pihassa on monipuolinen lähiliikuntapaikka. Luistelukaukalo, hiekka- ja nurmikenttä löytyvät myös. Suunnistus- ja lenkkimaastot ovat koulun välittömässä läheisyydessä. Merenrantaan on matkaa puolisen kilometriä. Eli kaiken kaikkiaan puitteet ovat kunnossa. 


Koulun toiminta-ajatus on: 
“Vahva alku elämän koulutielle
osaavassa ja turvallisessa ohjauksessa

omalta pohjalta ponnistaen

yhdessä toisten kanssa

kohti maailman mahdollisuuksia.”
Tuo ajatus pitää sisällään olennaisen.  Siinä on tavoitettta kouluvuosille. Koulumme rehtori on Matti Autio ja hän kiteyttää koulun kotisivuilla Länsimetsän koulun näin: 
Suomenkielisen yleisopetuksen lisäksi Länsimetsän koulussa annetaan kielikylpyopetusta ruotsinkielellä. Koulumme on luonnonläheisessä ympäristössä ja se näkyy myös opetuksessamme. Arvostamme perinteitä, mutta pyrimme olemaan tulevaisuuteen suuntautunut moderni ja avoimesti toimiva koulu, jonka arkipäivään kuuluu muun muassa nykyaikaisen tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen.

Mitä haasteita Länsimetsän koululla on? Kuten jo mainitsin, koulun puitteet ovat kunnossa, mutta hieman ahdasta toki on. Toiminnallisuus ja monipuoliset työtavat kaipaisivat pieniä oppimistiloja ja väljyyttä. Koulun langaton verkko on tällä hetkellä heikko, mutta onneksi apua on luvattu jo tänä  vuonna. Kaupungin museot ja muut vierailukohteet ovat sen verran kaukana, että niitä ei ole helppo hyödyntää ilman bussikuljetusta. Toivottavasti ei-Vaasalaiset bloginlukijat saivat nyt jonkinmoisen käsityksen millainen koulu meidän Länkkäri on. Tervetuloa seuraamaan meidän arkea ja juhlaa joko virtuaalisesti tai ainahan voi piipahtaa ihan oikeastikin kouluun...


Kun tulet, niin saatat törmätä tälläiseen:Ari golvaa veistossa kuudesluokkalaisten kanssa. Matti soittaa kuumeisesti sijaista paikalle. Kirsi on vaihtanut verkkarit päälle ja on valmiina Ollin kanssa vetämään telinerataa  salissa. Marita luultavasti taistelee tablettien päivityksen kanssa. Mikko fiilistelee jazzin tahtiin ennen tunnin alkua, Tiina ja Pia ovat laittaneet pystyy  toiminnallisen radan kakkosilleen.  Jaana laulaa loruttelee ykkösten kanssa luokassaan. Marjo on juuri tullut OPS-palaverista ja nappaa ohjakset lennosta Kaijalta ja kiinteät silmukat jatkuu tauotta. Maria suunnittelee luokassa seuraavaa kuvistyötä innoissaan. Mirva on informoinut meitä opettajia OAJ:n asioista. Eila on löytänyt kadonneet kumpparit hetkessä ja Nelli pitänyt välituntiriidat minimissään topakalla otteelle. Margareeta ja Mervi ovat pikkuoppilaiden tuki ja turva. Jukka rauhoittaa eteisessä hälinää pelkällä olemuksella. Anne on hoitanut jälleen aamukahvit opehuoneeseen ja on valmiina ottamaan ruotsinoppilaat vastaan. Jarin luokasta kuuluu ukulelen soittoa. Ulla on juuri menossa luokkansa kanssa metsäretkelle. Olisikohan tiedossa Saijan metsämatikkaa? Heidin luokasta kuuluu mukava puheen sorina ja Sirpa lukee kirjaa ääneen oppilailleen. Lotta och Nina ska gå och äta snart i Herkkula. Osmo tyhjää paperiroskiksia joissa on taas "se joku" lajitellut epämääräisesti. Tiku ja Taku eli siistijät naurahtavat Osmolle. Eli koulun arki rullaa mukavasti eteenpäin.... osaavassa ja turvallisessa ohjauksessa, omalta pohjalta ponnistaen,kohti maailman mahdollisuuksia!   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti