keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Formatiivinen arviointi.... missä se muka on?

Monet huoltajat kyselevät mistä löytää oppilaan formatiivisen arvioinnin. Rehtori lähetti syksyllä hyvän ohjeviestin Wilmassa. Se löytyy tiedotteista edelleen. Liitän saman tekstin tähän blogiinkin helpotukseksi. Tämä formatiivinenhan on vasta sisään ajossa ja opettajat etenevät tämän asian kanssa omaa tahtia. Tuossa alla kuitenkin ohjeet mistä sen löytää Wilmasta.




Hyvät huoltajat!

Tänä syksynä voimaan tulleissa opetussuunnitelman perusteissa on määritelty suuntaviivat oppilasarvioinnille.  Arvioinnin painopiste on jatkuvassa arvioinnissa eli formatiivisessa arvioinnissa.  Siinä arvioidaan taitojen, osaamisen ja työskentelyn kehittymistä vuorovaikutteisena jatkuvana prosessina, jossa oppilas etenee tavoitteiden suuntaisesti.  Formatiivinen arviointi ei ole todistus, vaan opettaja kuvaa sen avulla oppilaan sen hetkistä edistymistä oppiaineen opiskelussa.
Valtakunnallisten opetussuunnitelmaperusteiden mukaan opetuksen järjestäjän tehtävänä on päättää, miten arviointia kunnassa toteutetaan.  Vaasan kaupungin perusopetuksessa formatiivisen arvioinnin välineeksi on valittu Wilmaan kehitetty työväline.
Wilmasta formatiivinen arviointi löytyy kohdasta ITSEARVIOINTI.  Otamme sieltä käyttöön Länsimetsän koulussa vain opettajan tekemän formatiivisen arvioinnin.  Oppilaat eivät siis käy arvioimassa osaamistaan Wilmassa.  Itsearviointia toteutetaan koulussa joko Skilli –nimisellä verkkotyökalulla tai opettajan omien metodien mukaisesti.  Huoltajan arviointia kuullaan koululla järjestettävissä arviointikeskusteluissa sekä tietysti muussa huoltajan ja opettajan välisessä yhteydenpidossa.
Uusi formatiivisen arvioinnin työkalu otetaan käyttöön vähitellen.  Tavoitteena on, että kevääseen mennessä kaikista opiskeltavista aineista on Wilmassa formatiivista arviointitietoa.  Koska arviointitapa on meille opettajille uusi, syyslukukauden ja tammikuun aikana ei välttämättä vielä tule arviointia kaikissa oppiaineissa, vaan opettelemme uuden välineen käyttöä vähitellen.
Huoltaja näkee opettajan tekemän arvioinnin lapsensa Wilmassa seuraavalla tavalla:
Valitse Wilman etusivulta oppiaine, joka näkyy Ryhmät tässä jaksossa -otsikon alta.
Valitse Itsearviointi
Nyt opettajan arvio näkyy, jos se on tehty.
Ensimmäinen kerta näkyy vain punaisena pisteenä. Kun arviointikertoja on useampia, ohjelma vetää käyrää pisteestä toiseen.

Arviointi on jaettu sarakkeisiin seuraavalla tavalla:
1. Kiinnitä lisää huomiota tähän
2.
3. Tarvitset vielä harjoitusta
4.
5. Alat edistyä
6.
7. Olet edistynyt hyvin
8.
9. Hallitset taidon
10.
11. Hallitset taidon erinomaisesti

Oppilaille ei anneta aiempaan tapaan välitodistuksia ennen joululomaa.  Niiden tilalle on tullut arviointikeskustelu, joka käydään huoltajan, oppilaan ja opettajan kesken.  Osa koulumme opettajista on jo aloittanut arviointikeskustelujen käymisen ja niitä jatketaan vielä tammikuussa.  Arviointikeskustelujen tärkeimmät asiat kirjataan tänä vuonna lomakkeeseen, joka allekirjoitetaan ja säilytetään koululla.  Arviointikeskusteluasiakirja siirtyy myöhemmin myös Wilmaan.  Lukuvuositodistus annetaan oppilaille entiseen tapaan kouluvuoden päätteeksi.
Wilmaan tulee lähiaikoina kaikkia kouluja koskeva tiedote arvioinnista, mutta tässä on ensitietoa oman koulumme osalta.
Hyvää loppusyksyä!

Matti Autio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti