tiistai 10. toukokuuta 2016

Länsimetsän luontoviikko




Viikolla 17, Länsimetsän koululla vietettiin luontoviikkoa. Luontoaiheista ohjelmaa oli tarjolla runsaasti, osa yhteistä ja osa luokka-asteittain.

Maanantaina kokoonnuimme kaikki saliin juhlistamaan luontoviikon alkua. Viikko alkoi mukavasti takatalvitunnelmissa. Onneksi Jari-ope valisti meitä, miten pukeudutaan retkelle säässä kuin säässä.
Katsoimme myös kauniin luontodokumentin siitä, miten eri lajit valmistautuvat kevääseen saaristossa. Dokumenstista kävi ilmi, että jopa eri lintulajit osasivat valmistautua mahdolliseen takatalveen, eli ei hätää!

Tiistaina oli Unicef-kävelyn vuoro. Tästä Marita kirjoitti jo oman postauksen, eli ei tästä sen enempää kuin muutama kuva:








Keskiviikkona oli 2.- ja 3.-luokkalkaisten sekä kielikylpyluokkalaisten vuoro retkeillä.
Sirpan ja Ullan luokat lähtivät bussilla Terranovaan. Terranovareissu oli onnistunut. Monille oppilaista käynti oli ensimmäinen. Oppilaat suunnistivat Terranovassa tehtäväkorttien avulla ja saivat täten kierrellä luontomuseossa vapaasti. Iltapäivällä sää oli kirkastunut jo sen verran, että eväät syötiin ulkona Kuntsin modernin taiteen museon edustalla.

3S-luokka ihastelemassa Terranovan kivikokoelmaa. Kuva: Sirpa Sinisalo

3S-luokka Terranovassa. Kuva: Sirpa Sinisalo

3S-luokka Terranovassa. Kuva: Sirpa Sinisalo

3S-luokan Iina. Kuva: Sirpa Sinisalo

Iltapaivällä 3.-luokkalaiset pääsivät Kuntsin rantaan syömään eväitään sään kirkastuttua.

3U ihailee kivikokoelmaa.



3U Terranova-tehtävien parissa.


Kakkosluokkalaiset suuntasivat kävellen kohti Gerbyn satamaa jo heti aamusta. Siellä heitä odotti joukko kalastusseuran ammattikalalastajia. Oppilaat jaettiin ryhmiin, joissa he saivat onkia laiturilata käsin kalastajien kertoessa kalajuttujaan.

2T-luokka kuuntelee tarkasti kalastajien ohjeita. Kuva: Maria Tuoreslampi.

2T-luokka kalassa. Kuva: Maria Tuoreslampi.
Kyhmyjoutsen.  Kuva: Maria Tuoreslampi.

2T-luokka kalassa. Kuva: Maria Tuoreslampi. 

2T-luokka kalassa. Kuva: Maria Tuoreslampi. 


Onsdagen var det dags för språkbadsklassernas utfärd! Vi fick ingen fisk, men däremot fick vi många roliga minnen. Vi fick se flera olika djurarter, äta utomhus samt höra fina fiskehistorier som proffsfiskarna berättade.












Kakkosluokkien jälkeen oli kielikylpyläisten vuoro kalastella. Viimeisen oppilasryhmän kalastellessa aurinkokin pilkisti jo pilven takaa. Kalaonnea ei Länsimetsän koulun oppilailla tällä kertaa ollut, mutta kaikki nauttivat ulkoilusta, luonnosta, lintujen laulusta ja mukavasta seurasta. Suurkiitos kalastajille onnistuneesta retkestä!



Torstaina sää oli mitä mahtavin, mikä oli onni, sillä 5.- ja 6. -luokkalaiset lähtivät heti aamusta linja-autoilla Svedjehamniin, missä he viettivät koko aurinkoisen päivän. Oppilaat sekä opettajat tekivät monta keväthavaintoa päivän aikana sekä saivat otettua kerrassaan upeita luontokuvia. Torstaina oli myös neljäsluokkalaisten vuoro lähteä Terranovaan.

Svedjehamn on ehdottomasti tutustumisen arvoinen retkeilykohde. Kuva: Mikko Saari

Kurkia       Kuva: Mikko Saari

Saltkaresta otettu kaunis maisemakuva. Kuva: Marita Reinikka

Kuva: Marita Reinikka



Kurkiaura. Kuva: Mikko Saari

Merihanhet. Kuva: Mikko Saari

Merikotka. Kuva: Mikko Saari

Mustakurkku-uikku. Kuva: Mikko Saari

Kyy. Kuva: Mikko Saari

Kanto. Kuva: Marita Reinikka

Juliana Kinnusen (6R) ottama kaunis maisemakuva Svedjehamnista


Noora ja Eveliina Salterietissa. Kuva: Mikko Saari

Kuva: Mikko Saari

Evästauko. Kuva: Mikko Saari



Ykkösluokkalaiset pidensivät luontoviikkoa vielä seuraavaan viikkoon ja lähtivät omalle retkelleen vasta maanantaina. Retkikohteena oli ihastuttava Aava-Kertun Kotitila Vallgrundissa. Sinne olikin juuri edellisviikolla syntynyt uusia kilejä, joita ykkösluokkalaiset pääsivät ihastelemaan.

Bäää! Terveiset Aava-Kertun kotitilalta!

Viikon vanhat kilit. Olipa niitä ihana silitellä ja syöttää tuttipullosta!

1N-luokka evästauolla








Fiona ja Juho 1A:lta silittelevät Aava-Kertun kissaa.

1A Aava-Kertun kotitilalla




Perjantaina, eli luontoviikon viimeisenä päivänä oli vuorossa yhteistä ohjelmaa koulun lähimaastossa. Koko koulu sai kaksi tai kolme luokkaa kerrallaan etsiä metsään piilotettuja lajintunnistusrasteja. Rasteja etsittiin pareittain ja oppilaiden oli muistettava lajin nimi, lajista 1-2 faktaa sekä salainen tavu. Kuuntelimme mielenkiinnolla lajien nimiä, sekä lajitietoa. Kuulimme mm uusia lajeja kuten Kerku sekä Nokkoskärpänen. Tehtävä ei siis ollut helppo! Opettajat kirjasivat kuulemansa tavut muistiin. Tavuista muodostui salainen lause, jonka luokan oppilaat ratkaisivat yhteisesti. Tästä suoriuduttuaan oppilaat saivat seuraavan tehtävän. Tässä muutama kuva perjantain ensimmäisestä tehtävästä:























Luontoviikon viimeisen tehtävän kuviin saatte tutustua seuraavassa luontoviikkoaiheisessa blogipostauksessa!

Retkeily on kivaa säällä kuin säällä! Huomasimme, että metsässä ja retkillä voi oppia paljon uusia asioita. Aina ei siis tarvitse olla luokassa oppiakseen uutta!

Luontotiimi kiittää oppilaita, opettajia sekä muuta koulun henkilökuntaa onnistuneesta viikosta! Kiitos!!

-Saija




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti