Sivut

tiistai 25. toukokuuta 2021

Sommarlovet är AVBOKAT/ Kesäloma on PERUTTU

 Sommarlovet är AVBOKAT!

Så många saker har avbokats detta år, så varför inte också avboka sommarlovet? Det tycker specialläraren som har tappat sitt gosedjur och behöver elevernas hjälp att hitta det igen.

Det är frågan om en mysteriespel eller “escape game” som eleverna i de högre språkbadsklasserna får ta del av under de sista veckorna före sommarlovet. Eleverna får gruppvis komma till speciallärarens klassrum och lösa olika uppgifter och tankenötter. Uppgifterna är både av logiskt och praktisk art, med inslag av språkliga och matematiska element. Det är planerat så, att alla i gruppen kan känna att de behövs och kan bidra med sina styrkor.

Spelifiering är ett bra sätt att väcka nyfikenhet och få elever att våga pröva på olika saker utgående från den egna intuitionen. I mysteriespel får eleverna också öva på samarbetsförmågan och kommunikativa färdigheter på ett roligt sätt. När eleven kommer in i en obekant situation är hen särskilt uppmärksam, vilket i sin tur väcker intresset för ämnesområdet som behandlas i spelet. Såsom i underhållningsspel kan också den här typen av spel leda till känslan av flow, vilken är en optimalt för inlärning.

Med denna inlägg önskar jag en trevlig sommar och massvis med inspirerande stunder till alla läsare av bloggen!

Linda Björkgård, speciallärare vid språkbadet i Länsimetsän koulu



Kesäloma on PERUTTU!

Niin moni asia on peruttu, joten miksipä ei myös kesäloma voitaisiin perua? Sitä mieltä on erityisopettaja, jonka pehmolelu on kadonnut ja joka ei voi päästää oppilaat lomalle ennen kuin se löytyy.

Kyseessä on pakopeli, johon ylempien kielikylpyluokkien oppilaat saavat osallistua koulun viimeisillä viikoilla. Oppilaat tulevat ryhmittäin erityisopettajan tilaan ja ratkaisevat siellä erilaisia pulmia. Ratkaisut vaativat sekä matemaattista että kielellistä päättelykykyä, mutta myös käytännön tason ongelmanratkaisua. Peli on suunniteltu niin, että jokainen ryhmäläinen voi kokea onnistumista ja auttaa ryhmää omia vahvuuksiaan hyödyntäen.

Pelillistäminen on hyvä tapa herättää uteliaisuutta ja saada oppilaat kokeilemaan uusia asioita omaan intuitioonsa luottaen. Pakopelissä oppilaat harjoittelevat myös ryhmässä toimimisen taitoja ja viestinnällisiä taitoja hauskalla tavalla. Kun oppilas tulee uuteen tilanteeseen hän on yleensä hyvin tarkkaavainen, mikä lisää kiinnostusta opittavaa asiaa kohtaan. Kuten viihdepeleissä myös pakopelissä voi saavuttaa ns. Flow-tilan, joka on optimaalinen olotila uuden oppimiselle.

Tällä kirjoituksella haluan toivottaa ihanaa kesää ja inspiroivia hetkiä kaikille blogin lukijoille!

Terveisin,

Linda Björkgård, erityisopettaja Länsimetsän koulun kielikylpyluokissa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti