Sivut

perjantai 8. helmikuuta 2019

Welcome to the Space academy

Olimme Marjon kanssa syksyllä Storyline - koulutuksessa varhennettuun englannin opettamiseen. Storylinessä enkun opetus nivoutuu draaman ja leikin ympärille ja samassa melkein huomaamatta oppii englantia toiminnallisella ja leikillisellä tavalla. Syksyllä koostimme Storylinen maatila-teeman ympärille ja nyt otimme aiheeksi avaruuden.
Suunnittelu alkoi siitä, kun mietimme että mitä asioita haluamme oppilaiden oppivan. Päätimme yhdistää monta oppiainetta; enkkua, äidinkieltä, kuvista, ymliä, musiikkia, käsityö, liikuntaa, matematiikkaa... taisi muuten olla niin että uskonto ja ruotsi oli ainoat mitä ei tähän liitetty. Ideoita oli valtava määrä ja sitten mietimme millä pedagogisella keinolla mikäkin asia otetaan ja vähitellen punainen lanka alkoi löytymään. Tällä kertaa materiaalissa oli oikea runsauden pula. Onneksi avaruusaihetta opiskellaan useammallakin luokka-asteella.

Laitan nyt luettavaksi miten me Space academy toteutimme:

Teema aloitettiin  ymlillä ja käytiin läpi  kappale planeetoista. Pisaran opemateriaalissa  on loistavat videot planeetoista ja niistä teimme vihkoon tiivistelmän. Tämä vaihe kesti 2h. 
Teimme kuvistyönä  planeetat. Käytimme akvarelliliidut ja saimme elävän näköisiä planeettojen pintoja.  Planeetat kerättiin aurinkokunnaksi mustalle taustalle.   Tämä kesti  2h 


Sitten kun oli päästy äidinkielellä hyvään alkuun otimme englannin kielen mukaan. Oppilaat otettiin oppilaiksi Space academyyn, jonka professoreina olimme me opettajat ja assistenttina Kaija-ohjaaja. Meillä oli valkoiset avaruuskaavut, suojalasit valoineen ja kulkulupalaput. 
Storylineen kuuluu olennaisena osana opettajan heittäytyminen leikkiin mukaan ja tämä asu edesauttoi kyllä tätä. Marjo-ope oli ilmaantuntu kaavussa luokan ovelle professorin roolissa. Oppilaat olivat hetkessä mukana  juonessa. Joku oli kyllä sanonut, että professori muistuttaa kyllä vähän omaa opea :D Kerroimme avaruusakatemia idean, keksimme jokaiselle englanninkielisen nimen, teimme käyntikortit jokaiselle. Jokainen mietti myös  ikänsä ja mistä maasta tulee. Kaikki tämä tietysti englanniksi. 


Kuviksessa teimme astronauttihahmot  Marita Hangan monisteista ja tarrakuvasta. Näiden astronauttinukkien kanssa harjoittelimme tervehtimistä, Hello, What is your name? My name is.... How old are you? Where do you live. Enkunkielen porina täytti hetkessä luokan. Kun vuorovaikutustilanteessa on nukke tai muu hahmo, oppilaat innostuvat ja rohkaistuvat aivan erilailla käyttämään kieltä ja juttelemaan enkuksi.  Tähän meni  2h


Mietimme suunnitteluvaiheessa, mitkä sanat ovat olennaiset tässä Storylinessa. Päädyimme n. 30 sanaan. Sanakortit otettiin käyttöön, toistetaan, mikä puuttuu, planeettojen nimet, värit, numerot, järjestys.... tähän saatiin todella hyvät eväät syksyn koulutuksessa. Kesto 1h

Storylinessa on kiva hassutella ja ottaa toiminnallisuutta. Oppikirja ei sido meitä penkkiin ja ajatukset alkavat rullaamaan....tällä kertaa vessapaperirulliin.... Jaon oppilaat planeettaryhmiin ja jokainen ryhmä sai etsiä allaolevasta taulukosta oman planeetan ympärysmitan ja etäisyyden auringosta suhteessä toisiin. Oppilaat mittasivat langasta oikean pituisen pätkän ympärysmitaksi ja vessapaperirullasta oikean määrän paloja. Oppilaita nauratti kun osalla oli aikamoiset vessapaperipinot. 
Planeetta 
Etäisyys paperipalaa 
Ympärysmitta cm 
Merkurius:  
1 
4 
Venus: 
2 
9 
Maa:  
2,5 
10 
Mars:  
4 
5 
Jupiter:  
13 
110 
Saturnus:  
24 
95 
Uranus: 
49 
40 
Neptunus:  
76 
38 
 Salissa laitoimme planeetat lattialle ja teimme ympyrät ja etäisyydet. Oli mielenkiintoista verrata näitä asioita. Leikimme erilaisia juoksuleikkejä näistä. Kesto 2h. 






Nyt oli akatemian oppilaat jo  niin edistyneitä että uskalsimme lähteä kohti avaruutta. Teimme luokan taakse avaruusmaiseman. Oppilaat tekivät moduuleita, jotka liitettiin toisiinsa. Astronauttihahmot lähtivät tutkimaan avaruutta, mutta etteivät lähtisi karkuun, ne kiinnitettiin virkatuilla hopeisilla kaapeleilla moduuleihin. Lisäksi osa oppilaista teki meteoriittejä, asteroideja ja joka avaruuden aivastuksen. Kesto 2h




Ymlistä opiskelimme taivaankappaleiden liikkeistä. Vuosi, kuukausi ja vuorokausi tulivat tutuksi. Lumakaapista löytyi mekaaninen malli ja olipa meillä säkää siinäkin, kun Storylinen aikana oli myös kuunpimennys. Harvoin havaintoväline mollottaa taivaalla!  Tähän käytettiin3h  


Simple song-youtubekanavalla on valtavasti sopivia lauluja avaruuteen. Eight planets taisi olla oppilaiden suosikki tällä kertaa. Jokainen oppilas oppi planeetat sekä suomeksi että enkuksi. Antti-vaari kyseli oppilas kerrallaan nämä. Antti-vaari kertoi myös Laika-koirasta. Oletteko tienneet että oikea Laika-koira karkasi juuri ennenkuin piti lähteä avaruuteen? Samoin hän kertoi ja katsottiin video avaruusaluksen lähtölaukauksesta. Year, month, day opettelimme myös englanniksi. Super simple songista löytyi näihinkin kivat laulut. 


 Sitten oli ymlissä aika tutustua tarkemmin meidän omaan planeettaan ja elämisen elinehtoihin. Oppitunnin mausteena oli myös viikonlopun aikana Kuubaan tipahtanut meteoriitti josta luimme Ylen  sivuilta ja näimme videon. Bingelistä teimme avaruusjakson tehtäviä. http://scaleofuniverse.com/ tämä sivusto oli jymyjuttu. Siitä saa perspektiiviä maailmankaikkeuteen! Kannattaa kurkata. 


Äidinkielessä teimme avaruusaiheisen kirjoitelman. Sai kirjoittaa faktaa tai fiktiota. Osa kirjoitti Kuuban meterorista, osa tarinan pienistä vihreistä ukoista ja osa osa avaruusseikkailusta. Taustalla kuuntelimme avaruusteemaista  musiikkia. Luimme yhdellä tunnilla avaruusaiheisia kirjoja. Niitä sai tuoda myös kotoa. Jännä kirja oli sellainen jossa planeetat hohtivat pimeässä. Siivouskomero oli oiva lukupaikka tälle. 




 Storylinessa on mahtava pitää loppujuhla urakan päätteeksi.  Teimme itsearvioinnin ja kertasimme vielä tärkeimmät asiat. Hilono sai tehtäväksi kertoa kovin ihmeellisestä planeetasta johon on äärettömän vaikea laskeutua tai edes tutkia. Oppilaat saivat käsillään kokeilla millaista tämän ihmeplaneetan maaperä on. Jopas oli omituista. Oikeasti kyllä massa oli tehty vedestä ja perunajauhoista, mutta tälläinen massa käyttäytyy todella erikoisesti. Tästä päästiin aasinsiltana siihen miten vaikeaa on avaruutta tutkia ja miten vähän siitä oikeasti vielä tiedetäänkään. Loppujuhlassa katsoimme Yle areenasta Planeetta Kosmoa. Nyt ei ollut tarjolla popcornia vaan avaruusruokaa. Olimme katsoneet videolta miten avaruusasemalla syödään, käydään vessassa, pestään hiukset ym. Mikään nestemäinen ruokahan ei pysy kupissa. Siksi me söimme avaruusruokaa pikkuminigrip-pusseista pillillä smoothieta. Pienestä jujusta tuli hauska juttu loppujuhliin. Kiitokset huoltajille, kun sain ostaa juhla-avaruusruoat. 



Kuten huomasitte paljon on touhuttu. Tämä kaikki jaettiin kolmelle viikolle. Nyt Space academyn loppuessa on vähän haikea olo kun siihen innostuu ja se vie mukanaan. Onneksi astronautut leijuvat vielä jonkin aikaa luokan takana ja sitten nämä aarteet saa vielä kotiin. Täytyy myöntää että sitä vähän jo miettii, että pitäisiköhän koostaa vielä lopppukeväänä yksi Storyline, vai mitä Marjo..my partner in crime :D 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti