Sivut

perjantai 28. marraskuuta 2014

Ajatella, että Suomessa on ollut ennen jääkautta mammutteja!

Viidesluokkalaiset ovat aloittaneet tänä syksynä historian opiskelun ja sen tiimoilta teimme projektin Terranovan, Vesa Heinosen ja Pentti Rislan  kanssa. Ensin Vesa kävi luokissa kertomassa ajasta ennen  jääkautta ja sepä olikin ihmeellistä. Tiedätkö että Suomessa on tallustanut mammutteja ja sapelihammastiikereitä?

Vesa antoi meille tutkimistehtäviä ja niitä selvittelimme 365-oppimisympäristön uutissyötteen avulla. Kolme tärkeintä tutkimiskohdetta olivat:
- Mitä Suomessa oli ennen jääkautta?
- Mistä Suomi on saanut historian kuluessa asukkaansa?
- Mitä saatte selville hylkeen metsästyksestä?

27.11. lähdimme sitten tietojemme kanssa Terranovaan. Siellä meitä opasti sekä Vesa että Pentti.


Tässä Vesa kertoo jääkausien ihmeistä ja tutkimme mammutin kuvaa. 


Meitä moikkasi myös Susiluolan asukki. 

Oppilaat kirjoittivat mitä kaikkea oppivat projektin aikana..

Heidin aatoksia:
Terranovassa opin paljon. Suomessa on ollut mammutteja ja sapelihammastiikereitä. Neanderdaalin ihmiset ovat olleet suhteellisen viisaita. Aina kun he menivät metsästämään, he suunnittelivat tarkasti.
Näimme paljon myös kiviä ja ne olivat tosi hienoja. SIellä oli myös perhosia. Näimme kartan, missä näkyi miten Suomi oli ollut ennen veden peitossa. 


Sannin aatoksia:
Tutustuimme Terranovassa erilaisiin kivilajeihin sekä Susiluolaan. Susiluokasta oli löydetty erilaisia esineitä, joiden perusteella siellä on asunut ennen jääkautta neandertaalin ihmisiä. Tiesitkö, että neandertalin ihmisen kädet ylsivät polviin asti kun he seisoivat suorassa? He osasivat hankkia ruokaa metsästämällä ja keräilemällä.

Nykysuomalaiset ovat tulleet Suomeen monesta suunnasta. 10 000 vuotta sitten asukkaita on tullut kaakosta ja idästä. Geeniperimä viittaa Ruotsiin ja Viroon. Suomalaiset eivät luultavasti tulleet Volgan mutkasta, mutta ei olla varmoja. Myöhemmin Suomeen tuli asukkaita Norjasta. 

Maapallon ilmasto on muuttunut säännöllisesti. On ollut lämpimämpiä ja kylmempiä kausia ja monia jääkausia. Opimme, miten jääkaudet sekä mannerjäät rakentuvat ja miten suuret jäät ja niitä seuraavat maankohoamiset ovat jättäneet jälkiä luontoomme. 


Kiitokset Vesa Heinoselle ja Pentti Rislalle "historiapläjäyksestä"!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti